EU predlaže članicama da dozvole ukrajinskim izbjeglicama da zamijene grivne

"Kreditne institucije u državama članicama EU nisu bile voljne da vrše zamjenu novčanica grivne zbog njene ograničene konvertibilnosti i rizika od oscilacija kursa", navela je Komisija

5580 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija je danas predložila da države EU dozvole milionima izbjeglica iz Ukrajine da zamijene novčanice u grivnama u valute zemalja u kojima se nalaze.

Cilj tog predloga je promovisanje koordinisanog pristupa unutar EU, navela je Evropska komisija.

"Ovaj pristup je neophodan usljed činjenice da je Narodna banka Ukrajine morala da obustavi zamjenu grivni u stranu gotovinu kako bi zaštitila ograničene devizne rezerve zemlje", navela je Komisija.

Usljed toga, dodala je Komisija, kreditne institucije u državama članicama EU nisu bile voljne da vrše zamjenu novčanica grivne zbog njene ograničene konvertibilnosti i rizika od oscilacija kursa.

Komisija je predložila ograničavanje zamjene na 10.000 grivni (306 eura) po osobi, bez provizije, po zvaničnom kursu Narodne banke Ukrajine.

Prema podacima EU, više od 3,8 miliona ukrajinskh izbjeglica stiglo je u Evropsku uniju. Iz Ukrajine je pobjeglo više od četiri miliona ljudi.

Bonus video: