Svijet užasnut prizorima iz Buče

Ubistva civila u gradu nadomak Kijeva izazvala žestoku međunarodnu reakciju i sve glasnije pozive na ograničavanje uvoza energenata iz Rusije

11776 pregleda 4 komentar(a)
Dobrovoljci sklanjaju tijela civila za koje stanovnici Buče tvrde da su ih ubili ruski vojnici, Foto: REUTERS
Dobrovoljci sklanjaju tijela civila za koje stanovnici Buče tvrde da su ih ubili ruski vojnici, Foto: REUTERS

Svijet je juče ljutito reagovao zbog ubistava civila u gradu na sjeveru Ukrajine, gdje su nakon povlačenja ruskih trupa nađene masovne grobnice i vezana tijela ljudi ubijenih iz neposredne blizine, dok je Moskva pomjerila vojni fokus na druge djelove zemlje.

Stradanje u Buči, nedaleko od Kijeva, moglo bi podstaći Sjedinjene Države i Evropsku uniju na dodatne sankcije protiv Moskve koje bi mogle uključivati ograničenja evropskog uvoza energenata iz Rusije, koji Moskvi donosi milijarde dolara.

Užasavajući prizori u gradu Buča bacili su sjenku na mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, koji se održavaju u atmosferi artiljerijskih napada na jugu i istoku Ukrajine, gdje Rusija tvrdi da je sada koncentrisala svoje operacije.

Zelenski je juče bio u Buči
Zelenski je juče bio u Bučifoto: REUTERS

”Ovo su ratni zločini i svijet će ih priznati kao genocid”, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prilikom posjete Buči. On je istakao da je nakon ovakvih razmjera zločina Ukrajini sada teže da pregovara sa Rusijom.

Taras Šapravski, zamjenik gradonačelnika u Buči, koja se nalazi oko 40 kilometara sjeverozapadno od Kijeva, kazao je da je nakon povlačenja ruskih trupa prošle nedjelje nađeno oko 50 žrtava koje su ubili ruski vojnici.

Rojtersov reporter je prenio da je vidio tijelo čovjeka kojem su ruke bile svezane iza leđa sa ranom od metka u glavi.

Tetjana Volodimirovna je plačući nad grobom svog supruga za Rojters ispričala kako su ruski vojnici izvukli nju i njenog muža, bivšeg ukrajinskog marinca, iz stana pošto su u njihovoj zgradi postavili komandni centar. Ona je kazala da im je jedan borac, za kojeg vjeruje da je iz Čečenije, prijetio da će ih “rasporiti”. Nakon četiri dana Tetjana je puštena na slobodu, a tijelo supruga pronašla je u podrumu zgrade u kojoj su živjeli.

”Prepoznala sam ga po patikama i pantalonama”, kazala je ona. “Moj susjed ima fotografiju njegovog lica. Pucali su mu u glavu, mučili su ga”. Rojters je imao uvid u fotografiju, na kojoj se vidi da su tijelo i lice žrtve unakaženi.

Stradali u Buči, koji nijesu bili sahranjeni, nijesu nosili uniforme. To su, kako prenosi Rojters, bili civili sa biciklima a u rukama su još imali kese iz trgovine. Neki su bili mrtvi danima, ako ne i nedjeljama, prenijela je britanska agencija.

Tijela pojedinih žrtava nađena su u podrumima
Tijela pojedinih žrtava nađena su u podrumima foto: Reuters

Iz masovne grobnice kod crkve, gdje se na satelitskim snimcima vidi dugačak rov, iz zemlje su virile šake i stopala plitko zakopanih žrtava.

Kremlj je kategorično odbacio optužbe za ubistva civila, uključujući i one u Buči, i tvrdi da su ukrajinske snage “namjestile” i grobnice i tijela kako bi ukaljale Rusiju.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je kazao da su tijela “namještena” i da fotografije i lažnu verziju događaja šire na društvenim mrežama šire zapadne zemlje i Ukrajina.

Ukrajinske vlasti su saopštila da su do nedjelje pronašle 421 civilnu žrtvu blizu Kijeva i da istražuju moguće ratne zločine u Buči, što je izraz koji su upotrijebili francuski predsjednik Emanuel Makron i visoki komesar UN za ljudska prava.

Rojtersovi novinari vidjeli su još improvizovanih grobnica, ali nijesu mogli nezavisno da potvrde broj mrtvih, niti ko je odgovoran za stradanja.

U selu Motižin, zapadno od Kijeva, Rojtersovi reporteri su vidjeli tri tijela u grobnici u šumi. Savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova kazao je da su žrtve predsjednica mjesne zajednice i njena porodica.

”Ovdje su bili ruski okupatori. Mučili su i ubili cijelu porodicu”, kazao je Anton Heraščenko, identifikujući stradale kao Olgu Suhenko, njenog supruga Igora Suhenka i njihovog 25-godišnjeg sina Oleksandra.

Zelenski je u više navrata tokom rata upotrijebio izraz genocid, tvrdeći da Vladimir Putin, koji je doveo u pitanje legitimitet Ukrajine i njenu istoriju, želi da eliminiše cijelu jednu naciju.

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden juče je ponovio optužbe da je Putin ratni zločinac i pozvao na suđenje za ratne zločine. Putin “je brutalan. A ono što se dogodilo u Buči je nečuveno, i svi su to vidjeli”, kazao je Bajden novinarima.

”Moramo prokupiti informacije. Moramo nastaviti da snabdijevamo Ukrajinu oružjem koje im je potrebno da bi nastavili borbu. Moramo prikupiti sve detalje kako bismo mogli da imamo suđenje za ratne zločine”.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama kazala je da će zatražiti od Generalne skupštine UN da suspenduje Rusiju i Savjeta za ljudska prava. Britanska ministarka inostranih poslova Liz Tras je kazala da je taj potez rezultat “izvještaja o masovnim grobnicama i gnusnom masakru” u Buči.

Sa druge strane zemlje u Mariupolju, jugoistočnoj luci koja je već nedjeljom pod opsadom, na Rojtersovim fotografijama prikazana su tri tijela u civilnoj odjeći na ulici. Ispred jedne oštećene stambene zgrade, stanari su zakopavali jednu žrtvu u krateru od granate.

”Lakše je kopati ovdje”, kazao je jedan stanovnik, rekavši da su četiri tijela u improvizovanoj grobnici.

Ukrajina je saopštila da je evakuisala hiljade civila u proteklih nekoliko dana iz tog grada, koji je okružen oblastima pod kontrolom proruskih separatista u istočnom regionu Donbas.

Nekoliko pokušaja Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da dođu do grada pod opsadom propalo je proteklih dana, a portparol te organizacije je juče ponovo kazao da nijesu u mogućnosti da uđu u grad i evakuišu civile.

Jedan visoki američki odbrambeni zvaničnik kazao je da je Rusija premjestila dvije trećine snaga iz okoline Kijeva, a većina je otišla u Bjelorusiju gdje bi trebalo da se odmore, obnove zalihe i ponovo budu raspoređeni u druge djelove Ukrajine.

Britanska vojna obavještajna služba je saopštila da ruske trupe, uključujući plaćenike iz privatne vojne kompanije Vagner, idu ka istoku zemlje.

Rojters nije mogao iz nezavisnih izvora da potvrdi izjave o kretanju ruskih trupa. Rojtersovi dopisnici su vidjeli konvoje oklopnih vozila koji pripadaju proruskim snagama blizu Mariupolja.

Sankcije na ruske energente?

Njemački kancelar Olaf Šolc kazao je da će Putin i njegove pristalice “osjetiti posljedice” događaja u Buči. Zapadni saveznici će, kako je kazao, narednih dana dogovoriti dodatne sankcije Moskvi.

Njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht je kazala da EU mora razgovarati o zabrani ruskog gasa, mada su drugi zvaničnici pozvali na oprez oko mjera koje mogu izazvati evropsku energetsku krizu.

Francuski predsjednik Makron je predložio sankcije na naftu i ugalj, rekavši da ima puno “jasnih pokazatelja da su počinjeni ratni zločini”.

Makron se međutim juče zbog pregovora sa Putinom našao na meti kritika Poljske.

”Gospodine predsjedniče Makron, koliko puta ste pregovarali sa Putinom, šta ste postigli? Da li ste nešto spriječili?, kazao je juče premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

”Sa zločincima nema pregovora, protiv njih se borite... Niko nije pregovarao sa Hitlerom. Da li biste pregovarali sa Hitlerom, Staljinom, Polom Potom”, dodao je on.

IZ Makronovog kabineta je saopšteno da je važno da Putin shvati zahtjeve zapadnih država i cijenu koju će Rusija platiti ako ih zanemari.

Bonus video: