Mađarska spremna da gas plaća u rubljama

Šef diplomatije Peter Sijarto kazao da EU ne bi trebalo da igra nikakvu ulogu u bilateralnim ugovorima

3060 pregleda 70 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mađarska je danas saopštila da je spremna da rubljama plaća ruski gas, prkoseći Evropskoj uniji, koja teži jedinstvenom frontu u suprotstavljanju zahtjevu Moskve za plaćanje u toj valuti.

Mađarska će za isporuke plaćati u rubljama ako Rusija bude tražila, rekao je premijer Viktor Orban na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je upozorio Evropu da rizikuje prekid isporuke ako ne bude plaćala u rubljama, nastojeći da se osveti zbog sankcija koje joj je Zapad uveo nakon invazije na Ukrajinu.

Do prispijeća računa ima nekoliko nedjelja, a Evropska komisija je poručila da kompanije čiji ugovori zahtijevaju plaćanje gasa u eurima ili dolarima, neće izaći u susret Moskvi.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je ranije rekao da vlasti EU ne treba da igraju nikakvu ulogu u njenom sporazumu o gasu sa Rusijom, koji se zasniva na bilateralnom ugovoru između jedinica mađarskog državnog MVM i Gasproma.

Mađarska je jedna od malobrojnih članica EU koje su odbile da uvedu sankcije Rusiji u oblasti energetike.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: Reuters

Orban je na izborima u nedjelju osvojio četvrti uzastopni mandat, dijelom zahvaljujući obećanju sa će obezbijediti nastavak sigurne isporuke gasa mađarskim domaćinstvima.

Putinov zahtjev je izazvao zabrinutost u mnogim evropskim državama, koje to pitanje razmatraju sa energetskim kompanijama.

Slovačka je u ponedjeljak saopštila da će djelovati u skladu sa EU, a poljska dominantna gasna kompanija PGNiG tvrdi da je prvobitni ugovor sa Gaspromom, koji ističe krajem ove godine, obavezujući za obje strane.

Austrijski OMV i ruski Gasprom imali su prvobitni ugovor o plaćanju gasa u rubljama, rekao je u petak portparol OMV, mada je vlada u Beču saopštila da nema osnove za plaćanje u bilo kojoj valuti osim u eurima i dolarima.

Najveći letonski trgovac gasom, čija je trećina u vlasništvu Gasproma, saopštio je da razmatra hoće li ruski gas plaćati u eurima ili u rubljama, ali je ministarstvo spoljnih poslova Letonije saopštilo: „Letonija ne podržava plaćanje u rubljama i mora postojati zajednički pristup EU.”

Litvanija je saopštila da više neće uvoziti ruski gas za domaće potrebe i prva u Evropi osigurala nezavisnost od ruskih zaliha.

Bonus video: