Austrija protjeruje četvoro ruskih diplomata

Protjerivanja su uslijedila u vrijeme kada zapad izražava ogorčenje poslije pronalaska desetine leševa u civilnom odjelu u Buči ovog vikenda, sjeverozapadno od Kijeva posle povlačenja ruskih trupa iz okoline glavnog grada Kijeva

2533 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Austrija je objavila danas da protjeruje četvoro ruskih diplomata poslije sličnih odluka koje ovih dana, u vrijeme ruske ofanzive u Ukrajini, donose i druge evropske zemlje.

"Austrijsko ministarstvo spoljnih poslova ukida diplomatski status za troje članova ambasade Rusije u Beču i jednog člana ruskog konzulata u Salcburgu", rekla je portparolka ministarstva u saopštenju.

Kako se navodi te osobe su počinile djela koja su nespojiva sa njihovim diplomatskim statusom i pozvane su da napuste austrijsku teritoriju najkasnije do 12. aprila.

Brojne evropske zemlje kao što su Francuska, Njemačka, Italija, Španija, Slovenija ili Grčka protjerale su masovno ruske diplomate od ponedjeljka.

Protjerivanja su uslijedila u vrijeme kada zapad izražava ogorčenje poslije pronalaska desetine leševa u civilnom odjelu u Buči ovog vikenda, sjeverozapadno od Kijeva posle povlačenja ruskih trupa iz okoline glavnog grada Kijeva.

Rusija odlučno odbacuje svoju umiješanost i ukazuje da se radi o ukrajinskoj "režiji" čiji cilj je, prema Moskvi, da se ocrni slika ruskih vojnika.

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg prvo je u utorak odbio da slijedi postupke svojih partnera u EU, navodeći da bi Unija trebalo prvo da zauzme zajednički stav o tom pitanju.

Rusija ima 290 zaposlenih akreditovanih u svom diplomatskom predstavništvu u Austriji, od kojih 162 diplomata zaduženih za bilateralna pitanja ali takođe koji predstavljaju Moskvu u UN i Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Ambasadori 27 zemalja EU razgovarali su juče o petom krugu sankcija protiv Rusije i treba danas da se sastanu i postignu dogovor, prema evropskim diplomatama.

Austrija se protivi uvođenju sankcija za rusku naftu i gas, kao i Njemačka i Mađarska.

Bonus video: