Zelenski: Ukrajina je uvijek spremna za razgovore sa Rusijom

"Spremni smo da se borimo i istovremeno tražimo diplomatske načine da zaustavimo rat. Uvijek razmišljamo o dijalogu", rekao je Zelenski

8835 pregleda 16 komentar(a)
Zelenski, Foto: REUTERS
Zelenski, Foto: REUTERS

Ukrajina je "uvijek spremna" za pregovore sa Rusijom, koji su u zastoju poslije otkrića zločina u nekoliko gradova nakon odlaska ruskih snaga i uprkos neposrednoj ofanzivi na istoku, izjavio je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Ukrajina je uvijek govorila da je spremna za pregovore i da će tražiti svaku mogućnost da zaustavi rat. Istovremeno, nažalost, vidimo pripreme za velike, neki kažu odlučujuće bitke na istoku", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Austrijski kancelar danas se nalazi u posjeti Kijevu i Buči, gradiću kod glavnog grada Ukrajine, koji je postao "simbol zverstva ruske invazije" zbog otkrića leševa u civilnoj odjeći po ulicama poslije odlaska ruskih snaga.

"Spremni smo da se borimo i istovremeno tražimo diplomatske načine da zaustavimo rat. Uvijek razmišljamo o dijalogu", rekao je Zelenski.

Poslednja runda direktnih rusko-ukrajinskih pregovora održana je 29. marta u Istanbulu, tokom kojih je Ukrajina detaljno iznijela svoje glavne prijedloge za sporazum sa Moskvom, uključujući "neutralnost" u zamjenu za međunarodni sporazum koji će obezbijediti njenu bezbjednost.

"Na istoku i na jugu primjećujemo koncentraciju naoružanja, opreme i vojnika koje se spremaju da zauzmu još jedan dio naše teritorije", rekao je Zelenski.

Bonus video: