Krstarica "Moskva" - ponos Ruske flote: Pogođena ukrajinskom raketom ili je eksplodirala municija?

"Krstarica je teško oštećena. Cijela posada je evakuisana. Uzrok požara se istražuje", navelo je rusko Ministarstvo odbrane

21990 pregleda 134 reakcija 42 komentar(a)
Krstarica "Moskva" ide ka luci Sevastopolj na Krimu: Novembar 2021., Foto: Reuters
Krstarica "Moskva" ide ka luci Sevastopolj na Krimu: Novembar 2021., Foto: Reuters

Ukrajina tvrdi da je njihov projektil pogodio glavnu uzdanicu Crnomorske flote Ruske mornarice, dok Rusija odbacuje ove tvrdnje i navodi da je na krstarici "Moskva" eksplodirala municija i ozbiljno je oštetila, prenosi BBC na srpskom.

"Krstarica je teško oštećena. Cijela posada je evakuisana. Uzrok požara se istražuje", navelo je rusko Ministarstvo odbrane.

BBC navodi da je "Moskva" ponos Ruske flote.

Rojters je objavio više slika "Moskve" iz različitih vremenskih perioda:

BBC prenosi i da je Ministarstvo odbrane Rusije u saopštenju o "Moskvi" navelo: "Požar na krstarici Moskva je pod kontrolom. Nema vidljivog plamena. Zalihe municije više ne eksplodiraju. Krstarica Moskva je i dalje na površini. Glavna raketna oružarnica nije oštećena. Posada krstarice je evakuisana na obližnja plovila Crnomorske flote. Preduzimaju se mjere da se krstarica odvuče u luku. U ovom trenutku se utvrđuju uzroci požara."

Ukrajinske vlasti su sinoć saopštile da je Ukrajinska raketna paljba izazvala je požar na ruskoj krstarici "Moskva".

"Rakete 'Neptun' koje štite Crno more, nanijele su tešku štetu ruskom brodu", rekao je sinoć ukrajinski guverner južnog regiona Odesa, Maksim Marčenko.

Savjetnik ukrajinskog predsednika, Oleksij Arestovič, rekao je takođe sinoć da je napadnut ruski brod.

"Jako gori i sa ovako uzburkanim morem nemoguće je znati kada će moći da dobije pomoć", rekao je on navodeći da je na brodu 510 članova posade.

Invazija Rusije na Ukrajinu ušla je u 50. dan.

Bonus video: