Kipar počeo proces oduzimanja državljanstva ruskim biznismenima

Potez kiparske vlade dolazi nakon što je Evropska unija (EU) ovoj četvorici ruskih biznismena nametnula sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu, saopšteno iz Radio Slobodna Evropa

1847 pregleda 0 komentar(a)
Anastasiadis, Foto: Shutterstock
Anastasiadis, Foto: Shutterstock

Kipar je započeo proces oduzimanja državljanstva za četiri ruska biznismena i 17 članoiva njihovih porodica.

Predsjednik Kipra, Nikos Anastasiadis, je prihvatio odluku vlade da se uskrati državljanstvo za ruske biznismene, ali nije objavio u javnosti njihova imena.

Međutim, lokalni mediji su 13. aprila, navodeći izvore, identifikovali Mihaila Gutserijeva, Aleksandra Ponomarenka, Vadima Moskoviča Alekseja Kuzmičjova.

Potez kiparske vlade dolazi nakon što je Evropska unija (EU) ovoj četvorici ruskih biznismena nametnula sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu, saopšteno iz Radio Slobodna Evropa.

Četvorica oligarha i članovi njihovih porodica dobili su kiparsko državljanstvo preko takozvanog programa zlatnih pasoša koji investitorima omogućava da dobiju pasoše država članica EU.

Prije nego što je Rusija započela rat u Ukrajini, 24. februara, magazin Forbes je iznio procjene da je vrijednost zajedničke imovine četvorice tajkuna približno 15,6 milijardi dolara.

Program zlatni pasoš je zatvoren na Kipru u oktobru 2020. usred navoda o korupciji.

Prema izvještajima agencije Reuters, gotovo 6.800 stranaca je koristilo program zlatni pasoš kako bi ostvarilo pravo na kiparsko državljanstvo, od kojih je skoro 2.900 ruske nacionalnosti.

Bonus video: