Zelenski: Ako Rusi pobiju naše borce u Marijupolju, neće više biti pregovora

- Invazija Rusije na Ukrajinu ušla je u 52. dan

81836 pregleda 413 reakcija 81 komentar(a)
Čeličana u Marijupolju, Foto: Reuters
Čeličana u Marijupolju, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.04.2022. 22:04h
Završeno
22:01h

Jahta koja se povezuje sa ruskim tajkunom Olegom Deripaskom stigla je danas u zaliv u blizini ljetovališta Godžek na jugozapadu Turske.

Povezani članci

16. April 2022.

I Deripaska jahtu usidrio u turskom ljetovalištu

20:05h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je da bi "ubistvo" ukrajinskih boraca u Marijupolju značilo kraj bilo kakvih pregovora s Rusijom.

On je u intercjuu za "Ukrajinsku pravdu" govorio o zastoju u pregovorima sa Rusijom poslije povlačenja ruske vojske iz pregrađa Kijeva.

"Marijupolj može da bude kao deset Borodijanki i želim da kažem da bi eliminacija naše vojske, naših momaka stavila tačku na sve pregovore", kazao je Zelenski.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

Dodao je i da "Ukrajina neće trgovati ni svojim ljudima ni svojim teritorijama".

Zelenski je kazao i da se vode pregovori o pomoći ukrajinskim vojnicima u Marijupolju koji su satjerani u čeličanu "Azovstal".

Ukrajina insistira na tome da se oni neće predati, što Rusija zahtijeva.

19:42h

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je "očistilo čitavo urbano područje Marijupolja od ukrajinskih snaga" i da je blokiralo nekoliko boraca u čeličani Azovstal, javila je novinska agencija RIA.

Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su od 16. aprila ukrajinske snage u opkoljenom lučkom gradu izgubile više od 4.000 ljudi, dodaje RIA.

Agencija Rojters prenosi da ruske snage već nekoliko sedmica pokušavaju da zauzmu crnomorsku luku.

"Cijelo urbano područje Marijupolja je potpuno očišćeno... Ostaci ukrajinske grupe trenutno su potpuno blokirani na teritoriji metalurškog kombinata Azovstal", saopštilo je ministarstvo.

"Njihova jedina šansa da spasu svoje živote je da dobrovoljno polože oružje i predaju se", dodaje se u saopštenju. 

Iz Kijeva nije bilo hitne reakcije na izjavu ruskog ministarstva, koje je takođe saopštilo da su se do sada predala 1.464 ukrajinska vojnika.

Moskva je saopštila da je ukupan broj, kako je nazvala, "nenadoknadivih gubitaka" koje je pretrpjela Ukrajina iznosio 23.367 ljudi, ali nije pružila nikakve dokaze i nije rekla da li to uključuje samo one koji su poginuli ili su tu i osobe koje su povrijeđene.

Izmjena: 20:13h
19:31h

Ukupno 1.449 ljudi evakuisano je danas iz ukrajinskih gradova kroz humanitarne koridore.

Tu informaciju saopštio je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ukrajinske predsjedničke administracije.

18:55h

Šef ruske mornarice admiral Nikolaj Jevmenov sastao se sa članovima posade potopljene raketne krstarice Moskva kojima je kazao da će nastaviti da služe u mornarici, javila je novinska agencija Tass.

Rusija je u četvrtak saopštila da je Moskva potonula nakon eksplozije municije. Ukrajina je saopštila da je raketom pogodila brod, vodeći brod ruske Crnomorske flote.

12:57h

Jedna osoba je poginula, a nekoliko ranjeno u raketnim udarima na ukrajinsku prijestonicu Kijev jutros, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Kličko je dodao da se medicinari bore za živote ranjenih.

Kličko
Kličkofoto: Reuters

"Kijev je bio i ostao meta agresora", rekao je on, prenosi Rojters.

11:31h

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je zabranilo ulazak u zemlju britanskom premijeru Borisu Džonsonu, ministarki spoljnih poslova Liz Trus, ministru odbrane Benu Volasu, kao i za još 10 članova britanske vlade i političara.

Taj potez je preduzet "s obzirom na neprijateljsku akciju britanske vlade bez presedana, posebno uvođenje sankcija visokim ruskim zvaničnicima", navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da će uskoro proširiti listu.

09:57h

Rusija je uništila proizvodne zgrade fabrike oklopnih vozila u ukrajinskoj prijestonici Kijevu i vojnog remontnog pogona u gradu Nikolajevu, objavila je novinska agencija Interfaks pozivajući se na saopštenje ruskog ministarstva odbrane.

Udari su izvedeni visoko preciznim oružjem dugog dometa, navodi se u saopštenju, prenosi agencija Rojters.

Rusija je takođe oborila jedan ukrajinski avion SU-25 u blizini grada Izjuma u ​​Harkovskoj oblasti na istoku Ukrajine, dodao je Interfaks, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane.

08:37h

Najmanje dva civila su ubijena, a četiri ranjena u ruskim napadima širom Ukrajine, saopštili su lokalni zvaničnici.

Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene u granatiranju istočnog regiona Luganska, rekao je guverner Serhi Gaidai u onlajn objavi.

Oštećen je gasovod u Lisičansku i Sijerodonjecku, koji je bio bez gasa i vode, rekao je Gaidai u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Evakuišite se, dok je to još moguće", rekao je Gaidai u sledećoj objavi, dodajući da su autobusi spremni za one koji žele da budu evakuisani iz regiona.

Jedna osoba je poginula, a jedna je povrijeđena u noćnom napadu na malo selo u blizini Poltave, glavnog grada centralne Ukrajine, Poltavske oblasti, rekao je guverner regiona Dmitro Lunjin u postu na Telegramu.

Eksplozije su se čule rano u subotu u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, na sjeveru i u zapadnom gradu Lavovu, ali nema informacija o žrtvama ili šteti.

Gradonačelnik Kijeva je rekao da spasioci i medicinari na mjestu eksplozije na periferiji Kijeva.

Rusija negira da je ciljala civile otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara i kaže da su ukrajinske i zapadne optužbe o ratnim zločinima izmišljene.

08:31h

Predsjednik Ukrajine Vollodimir Zelenski rekao je da je oko 2.500 do 3.000 ukrajinskih vojnika poginulo u sedam nedjelja rata sa Rusijom i da je oko 10.000 povrijeđeno, ali i dda nema broj civilnih žrtava.

On je za CNN u petak rekao da je u ratu ubijeno 19.000 do 20.000 ruskih vojnika. Moskva je prošlog mjeseca saopštila da je 1.351 ruski vojnik ubijen, a 3.825 ranjeno.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri brojeve o žrtvama bilo koje strane.

Izmjena: 08:36h
08:02h

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na svom Tlegram kanalu napisao da je taj grad jutros bio pod vatrom.

"Eksplozije su se dogodile u Darnickom okrugu na periferiji grada. Na licu mjesta su trenutno spasioci i medicinari. Podataka o žrtvama nema. Još jednom apelujem na sve - nemojte ignorisati vazdušne alarme! A one Kijevljane koji su ranije otišli ​​i već se vraćaju u prijestonicu, molim vas da se uzdržite od ovoga i ostanite na sigurnijim mjestima", napisao je Kličko.

08:00h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sinoć je na Telegramu napisao da je zadatak broj jedan ubrzati mir.

“Naše Oružane snage to rade sjajno. Zaustavljaju napade okupatora. Izvode kontranapade. Naše diplomate moraju nastaviti svoju aktivnost na svim mogućim linijama, na svim mogućim nivoima. I zvanično i nezvanično. Sledeći paket sankcija Rusiji mora da uključuje odricanje od ruske nafte. Generalno, demokratski svijet mora da odluči da je ruski novac za energente u stvari novac za uništavanje demokratije. Kada se ove odluke donesu, svi ćemo moći da vidimo da se mir približava”, napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.

08:00h

Šta se dešavalo juče, 51. dana ruske agresije na Ukrajinu pogledajte OVDJE

Bonus video: