Marin Le Pen osumnjičena za pronevjeru

Advokat Marine Le Pen, Rodolf Boselo negirao je optužbe

5150 pregleda 7 komentar(a)
Le Pen, Foto: Reuters
Le Pen, Foto: Reuters

Marin Le Pen, liderka krajnje desnice u Francuskoj, osumnjičena je za pronevjeru sedam dana uoči održavanja drugog kruga predsjedničkih izbora u toj zemlji zakazanih za 24. april.

Javno tužilaštvo u Parizu primilo je izvještaj Kancelarije Evropske unije za borbu protiv prevara (OLAF) koji je ova agencija sačinila 11. marta, a u kojem se nalaze optužbe protiv Le Pen koje se trenutno ispituju, saopštilo je fransusko tužilaštvo za novinsku agenciju DPA u nedjelju 17. aprila.

Djelove izvještaja u kojem se Le Pen sumnjiči za pronevjeru prvi je objavio u subotu 16. aprila istraživački novinski sajt Mediapart.

Prema tom izvoru, ona se sumnjiči da je kao poslanik u Evropskom parlamentu između 2004. i 2017. godine, pronevjerila oko 137.000 eura

Advokat Marine Le Pen, Rodolf Boselo negirao je ove optužbe, prenosi DPA.

Advokat je takođe kritikovao vrijeme objavljivanja izvještaja, uoči drugog kruga glasanja na predsjedničkim izborima u Francuskoj , gdje će se Le Pen suočiti sa sadašnjim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Kako prensi agencija DPA, više članova partije Marin Le Pen sumnjiči se za pronevjeru gotovo pola miliona eura - među osumničenima su i otac Marin Le Pen, Žan-Mari, njen bivši partner Luis Aliot i bivši potpredsjednik stranke Bruno Golniš.

Aliot, koji je sada gradonačelnik južnog francuskog grada Perpinjana, takođe je negirao optužbe u komentarima datim za televiziju Franceinfo u nedelju.

Optužbe ove vrste protiv Marin Le Pen i Rasemblement Nationala nisu nove.

Ona se godinama sumnjiči da su asistenti koji rade za poslanike EU iz te stranke, a plaćeni u parlamentu EU, zapravo radili za stranku koju vodi.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj održava se u nedjelju 24. aprila.

Bonus video: