Zelenski: Rusija počela bitku za Donbas, za koju se dugo pripremala

- Pedeset četvrti dan ruske invazije na Ukrajinu

96802 pregleda 58 reakcija 58 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.04.2022. 22:38h
Završeno
22:10h

Ukrajinski predsjednik Volodim Zelenski izjavio je večeras da su ruske snage počele "bitku za Donbas" nakon što su visoki zvaničnici rekli da je Moskva započela novu ofanzivu duž većeg dijela istočnog krila Ukrajine.

"Sada možemo reći da su ruske snage započele bitku na Donbasu, za koju su se dugo pripremale", rekao je on u video obraćanju, prenosi Rojters.

21:46h

Šef kabineta predsjednika Ukrajine rekao je večeras da je "počela druga faza rata", misleći na novi napad Rusije na istočnu Ukrajinu.

Njegove riječi su potvrda navoda visokog ukrajinskog bezbjednosnog zvaničnika, koji je ranije danas rekao da je Rusija započela svoju novu ofanzivu u ponedeljak ujutro.

"Vjerujte u našu vojsku, ona je veoma jaka“, napisao je načelnik generalštaba Andrij Jermak u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, uvjeravajući Ukrajince da ukrajinske snage mogu da obustave ofanzivu.

21:02h

Guverner Donjecke oblasti rekao je da su četiri civila stradala u današanjem granatiranju ove regije, javio je Rojters.

19:31h

Gradonačelnik opkoljenog ukrajinskog grada Marijupolja rekao je da je oko 40.000 civila nasilno premješteno u Rusiju ili regione Ukrajine pod ruskom kontrolom.

"Nažalost, moram da izjavim da od danas prisilno deportuju stanovnike", rekao je Vadim Bojčenko ukrajinskoj televiziji.

"Provjerili smo preko opštinskog registra da su već deportovali preko 40.000 ljudi", dodao je.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi te tvrdnje.

Rusija je negirala da je gađala civile u Ukrajini.

19:03h

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je Rusija izvela vazdušni napad na logistički centar ukrajinske vojske kod Lavova i da je tamo uništila skladišteno oružje strane proizvodnje, javlja gaencija Tass, a prenosi Rojters.

18:26h

Ukrajinske oružane snaga uočile su znake da Rusija počinje novu ofanzivu na istoku zemlje, povećavajući intenzitet napada u djelovima regiona Donjecka i Harkova, prenosi Rojters.

U objavi na Fejsbuku, komanda oružanih snaga je takođe rekla da se glavne vojne snage Rusije koncentrišu na preuzimanje kontrole nad cijelim regionom Donjeck i Lugansk.

Rečeno je da su u toku borbe u Marijupolju, gdje Rusija pokušava da napadne gradsku luku.

17:35h

Iz ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su borci ove zemlje i dalje angažovani u Marijupolju, prenosi Rojters.

17:00h

Skoro dva mjeseca traje rat u Ukrajini, bombe tokom prethodnog perioda nisu zaobišle ni prijestonicu Kijev, ali posljednjih dana život se u glavnom gradu polako vraća u neku vrstu normalnosti.

Povezani članci

18. April 2022.

Život se vraća u Kijev iako rat i dalje traje

16:20h

Dvije osobe su poginule u današnjem granatiranju ukrajinskog grada Harkova, saopštilo je lokalno tužilaštvo, a prenosi Rojters.

Rojters dodaje da nije mogao nezavisno da provjeri ovu informaciju.

15:37h

Ukrajina je pozvala Rusiju da omogući humanitarni koridor za evakuisane osobe iz opkoljenog lučkog grada Mariupolja i koridor iz čeličane koja je posljednja značajna oblast ukrajinskog otpora.

"Zahtijevamo hitan humanitarni koridor sa teritorije fabrike Azovstal za žene, djecu i druge civile“, rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk u postu na servisu za razmjenu poruka Telegram.

15:34h

Situacija u gradu Marijupolju na jugoistoku Ukrajine je "izuzetno teška", ali ruske snage nisu preuzele grad pod potpunu kontrolu, izjavio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane.

Govoreći na brifingu za medije, portparol Oleksandr Motuzjanik je takođe rekao da su bombardovanja ruskih vojnih aviona porasla u posljednje vrijeme za preko 50 odsto i da je ukrajinska infrastruktura postala predmet pojačanog ciljanja.

13:24h

Agencija Rojters objavila je danas fotografije iz Mariupolja navodeći da se dim diže iznad fabrike željeza i čelika "Azovstal" i zgrada oštećenih tokom ukrajinsko-ruskog sukoba.

Ruska vojska je juče upozorila da će ukrajinske trupe u Azovstalu koje odbijaju da se predaju biti uništene, nakon što ih je pozvala na predaju obećavajući im poštedu života.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je tada da je ukrajinska vojna komanda zabranila svojim vojnicima da se predaju i upozorilo da će "svi oni koji nastave otpor biti uništeni".

U saopštenju se navodi da je uz ukrajinske trupe u Azovstalu opkoljeno oko 400 stranih plaćenika, većinom iz evropskih zemalja i Kanade, koji komuniciraju na šest jezika.

Ministarstvo odbrane navelo je da je informacije dobilo presretanjem komunikacijskog toka ukrajinskih vojnika.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal je nakon toga rekao da se preostale ukrajinske snage u Mariupolju i dalje bore i nastavljaju da prkose zahtjevu Rusije da se predaju.

"Grad još uvijek nije pao", rekao je Šmihal juče za program ABC "Ove nedjelje", dodajući da ukrajinski vojnici nastavljaju da kontrolišu neke djelove grada.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je takođe juče da u skorije vrijeme nije bilo diplomatskih komunikacija između Rusije i Ukrajine na nivou njihovih ministarstava spoljnih poslova i da bi situacija u luci Mariupolj, koju je opisao kao "strašnu", mogla biti "crvena linija" na putu pregovora.

"Mariupolj je možda crvena linija", rekao je on za CBS News u jučerašnjem intervjuu.

Izmjena: 15:35h
13:19h

Rusija planira da preduzme pravne radnje zbog blokiranja zlata, valute i imovine koja pripada ruskim stanovnicima, izjavila je guvernerka Centralne banke Elvira Nabiulina, dodajući da će takav korak morati da bude pažljivo promišljen i pravno opravdan, prenosi Rojters.

Strane sankcije zamrznule su oko 300 milijardi dolara od oko 640 milijardi dolara koliko je Rusija imala u zlatnim i deviznim rezervama kada je 24. februara pokrenula ono što naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini.

12:43h

Ukrajinska služba bezbjednosti objavila je u ponedeljak snimak na kome se vidi uhapšeni proruski političar Viktor Medvedčuk koji traži da bude razmijenjen za ukrajinske trupe i civile u opkoljenom gradu Mariupolju.

Medvedčuk se na snimku obratio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom.

Nije bilo jasno koliko je Medvedčuk slobodno govorio na snimku, prenosi Rojters.

12:41h

Dva britanska borca koje su ruske snage zarobile u Ukrajini pojavila su se u ponedeljak na ruskoj državnoj televiziji i zatražila da budu razmijenjeni za proruskog političara kojeg drže ukrajinske vlasti, javlja Rojters.

Bilo je nejasno koliko su dvojica muškaraca - Šon Piner i Ejden Aslin - mogli slobodno da razgovaraju. Obojica su razgovarali nakon što ih je na to uputio nepoznati muškarac.

Obojica su zamolila britanskog premijera Borisa Džonsona da im pomogne da se vrate kući u zamjenu da Ukrajina oslobodi proruskog političara Viktora Medvedčuka.

12:40h

Kremlj je saopštio da još ima vremena da takozvane „neprijateljske“ zemlje pređu na plaćanje gasa u rubljama, prenosi Rojters.

Portparol Dmitrij Peskov odbio je da otkrije informacije o tome koliko je zemalja pristalo na to.

Krajem marta, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se zahtjeva od stranih kupaca da plaćaju gas u ruskoj valuti ili da im se u suprotnom smanje isporuke, što su evropske prijestonice odbile i za koji je Njemačka rekla da predstavlja „ucjenu“.

12:10h

U Rusiji je od danas nedostupan sajt nevladine organizacije Hjuman Rajts Woč (Human Rights Watch), na zahtjev Državnog tužilaštva Rusije i odlukom Ministarstva pravde.

Ministarstvo pravde Rusije je 8. aprila isključilo HRW sa spiska predstavnika međunarodnih nevladinih organizacija zbog "kršenja zakonodavstva", kao i Amnesti Internešenela (Amnesty International), koje su dan kasnije saopštile da će svejedno nastaviti rad u Rusiji.

HRW je tada u saopštenju navela da radi u Rusiji 30 godina, a odluku Ministarstva pravde ocijenila kao "novu gvozdenu zavjesu".

Ta NVO je navela da je riječ o višegodišnjoj namjeri vlasti da uguši kritičke glasove u Rusiji.

"Poslije totalne invazije na Ukrajinu taj proces je ubrzan", navodi HRW.

Ministarstvo pravde Rusije izbacilo je sa spiska predstavnika međunarodnih organizacija i registrovanih nevladinih organizacija Fond Karnegi, AI, HRW i još 12 organizacija, uz obrazloženje da su "kršile rusko zakonodavstvo".

11:47h

Broj poginulih u današnjim napadima na Lavov porastao je na sedam, rekao je regionalni šef Lavova Maksim Kozicki na brifingu, prenosi BBC.

On je rekao da su ispaljene četiri rakete: tri su pogodile skladišta, a jedna je pogodila garažu koja je održavala automobile.

Kozicki je takođe kazao da su prema preliminarnim informacijama rakete ispaljene sa Kaspijskog mora.

Izmjena: 11:51h
11:42h

Gradonačelnik Lavova, Andrij Sadovij je optužio Rusiju da namjerno gađa civile, prenosi BBC.

"Ovo je genocid, ovo je namjerno uništavanje Ukrajinaca", rekao je on za ukrajinski TV kanal 1+1.

On je rekao da je šest osoba poginulo, a 11 povrijeđeno - uključujući i dijete u današnjem napadu na Lavov.

BBC navodi da su prvo od regionalnog guvernera čuli da je među mrtvima jedno dijete.

Dvojica ranjenih su u kritičnom stanju.

Oštećeno je oko 40 vozila.

Genocid se naširoko smatra najtežim zločinom protiv čovječnosti i definisan je prema međunarodnom pravu kao masovno istrebljenje određene grupe ljudi, navodi BBC.

11:34h

Ruske snage su se možda povukle iz nekih djelova Ukrajine prije više od nedjelju dana, ali snage teritorijalne odbrane u sjevernoj Sumskoj oblasti treniraju i spremaju se za dalje napade, prenosi Rojters.

Ubrzo nakon što su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu 24. februara u, kako je predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao "specijalnom vojnom operacijom", prešle su granicu u Sumiju, boreći se na ulicama gradova dok su se kretale ka glavnom gradu Kijevu.

Znak kojim se upozorava na opasnost od mina: Ulaz na groblje Trostjanec u Sumiju
Znak kojim se upozorava na opasnost od mina: Ulaz na groblje Trostjanec u Sumijufoto: Reuters

Dmitro Živicki, šef regionalne i vojne administracije u Sumiju, rekao je da u to vrijeme gotovo da nije bilo redovnih vojnih trupa, već da su mještani uzeli oružje koje su mogli da nađu, poput molotovljevih koktela.

"Prema Rusima, oni su imali su planove (da preuzmu Sumi) za tri do pet dana", rekao je Živicki za Rojters u četvrtak.

"Očigledno su znali da na teritoriji Sumske oblasti u to vrijeme skoro da nije bilo redovnih (armijskih) trupa, već je postojala samo teritorijalna odbrana. Ukrajinske snage su 8. aprila ponovo preuzele kontrolu nad sjeveroistočnim regionom", rekao je Živicki.

"Mislim da je vjerovatnoća (novog) napada velika. Oni su odlučni i razumijemo da je broj ljudi u Rusiji oko 150 miliona", rekao je on.

"Dok ne ponestane tenkova i ljudi, oni će i dalje slati ljude ovamo."

Rojters navodi da je ruska invazija ostavila trag smrti i razaranja koji je izazvao osudu širom svijeta i izazvao zabrinutost zbog Putinovih širih ambicija.

Rusija je odbacila optužbe da su njene trupe počinile ratne zločine u Ukrajini kao lažne vijesti.

Zapadne zemlje kažu da Rusija sada pojačava i dopunjava svoje trupe za pojačanu ofanzivu na istoku Ukrajine.

Nije jasno da li Kremlj planira da ponovo napadne Sumsku oblast.

Ali lokalne snage teritorijalne odbrane se pripremaju, a članovi kažu da dobrovoljačka milicija sada broji više od 1.000 ljudi.

Lokalne vlasti nisu htjele da kažu koliko je redovnih trupa bilo u Sumiju.

Ihor Hanenko, bivši omladinski radnik koji je postao pripadnik Teritorijalne odbrane, pridružio se prvog dana rata.

Hanenko i nekoliko pripadnika njegove brigade izveli su u petak vježbe komunikacije, držeći simulacije obuke za napad na napuštenu zgradu na periferiji grada.

"Bilo je dosta situacija kada bismo išli u misiju, a zvali su nas i rekli da tamo nema ruskih kolona jer ih je neko već uništio", rekao je 28-godišnjak.

"Nismo ni znali ko je to uradio."

Bonus video: