Mučne scene: Ukrajinski istražitelji pregledali 269 mrtvih tijela u Irpinu, radnici kopali grobove

Sergej Pantelejev, prvi zamjenik načelnika glavnog istražnog odjeljenja policije je rekao da je pregledano sedam lokacija u Irpinu na kojima su civili navodno strijeljani, ne navodeći više detalja

8617 pregleda 9 komentar(a)
Grobovi u Irpinu, Foto: Reuters
Grobovi u Irpinu, Foto: Reuters

Ukrajinski istražitelji pregledali su 269 mrtvih tijela u Irpinu, u blizini Kijeva, otkako je grad vraćen od ruskih snaga krajem marta, rekao je juče policijski zvaničnik, dok su radnici kopali svježe grobove na periferiji, prenosi Rojters.

Ukrajinski grad, koji je imao predratnu populaciju od oko 62.000, bio je jedno od glavnih žarišta borbi sa ruskim trupama prije nego što su se ruske snage povukle iz sjevernih regiona Ukrajine kako bi intenzivirali svoju ofanzivu na istoku.

Na groblju na periferiji Irpina iskopano je na desetine novih grobova i zatrpano vijencima.

Pod nadzorom nekoliko uplakanih ožalošćenih, radnici su u ponedjeljak žurno zatrpali pjeskovitu zemlju u jedan grob.

"Do sada smo pregledali 269 leševa", rekao je Sergej Pantelejev, prvi zamjenik načelnika glavnog istražnog odjeljenja policije, na onlajn brifingu, prenosi Rojters.

On je rekao da je forenzički rad u toku kako bi se utvrdio uzrok smrti mnogih žrtava, podijelivši fotografije teško ugljenisanih ljudskih ostataka.

On je rekao da je pregledano sedam lokacija u Irpinu na kojima su civili navodno strijeljani, ne navodeći više detalja.

Rusija poriče da je gađala civile i odbacila je optužbe da su njene trupe počinile ratne zločine u okupiranim oblastima Ukrajine.

Pedeset peti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Bonus video: