Blinken posjetio Kijev i obećao povratak američkih diplomata u Ukrajinu

Kijev je proteklih nedjelja posjetilo nekoliko zapadnih čelnika, a neke zemlje su ponovo otvorile i ambasade. Vašington se odlučio za oprez zbog sporadičnih ruskih napada na zapadni deo Ukrajine, napominje Rojters

12068 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Šef američke diplomatije Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin obećali su u zvaničnoj posjeti Kijevu povratak američkih diplomata u Ukrajinu i izvijestili o dodatnoj finansijskoj pomoći, istakavši bitku u Donbasu, objavio je zvaničnik Stejt dipartmenta.

Blinken i Ostin doputovali su u Kijev u nedjelju, kopnenim putem preko Poljske, i sastali se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ostalim vodećim ukrajinskim zvaničnicima, rekao je visoki zvaničnik Stejt dipartmenta, prenosi N1.

Nije želio da otkriva detalje puta, a zahtjevi medija da prate Blinkena i Ostina u Kijevu odbijeni su iz bezbjednosnih razloga. Novinari su obaviješteni o posjeti pod uslovom da izvještaje ne objavljuju prije izlaska američkih zvaničnika iz Ukrajine.

Kijev je proteklih nedjelja posjetilo nekoliko zapadnih čelnika, a neke zemlje su ponovo otvorile i ambasade. Vašington se odlučio za oprez zbog sporadičnih ruskih napada na zapadni deo Ukrajine, napominje Rojters.

Informaciju o posjeti u javnost je na kraju pustio ukrajinski predsjednik, i to u subotu, a američki zvaničnici ističu da su tu mogućnost uračunali u planove o bezbjednosti, dodavši da nije omela posjetu.

Sastanak trajao oko 90 minuta

Plan je bio da sastanak američkih zvaničnika i ukrajinskog predsjednika, ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe, ministra odbrane Oleksija Reznikova i drugih zvaničnika traje oko 90 minuta.

Blinken i Ostin najavili su povratak američkih diplomata u Ukrajinu iz Poljske, gdje su prebačeni nakon početka ruske invazije. Za početak će tokom nedjelje putovati svakog dana u Lavov, uz ubrzane planove povratka u misiju u Kijevu, rekao je zvaničnik Stejt dipartmenta.

"Ništa ne može zamijeniti dijalog licem u lice, a tu je i simbolika povratka u zemlju", brifirao je novinare u Poljskoj pod uslovom da ostane anoniman.

Dodao je i da će predsjednik Džo Bajden u ponedjeljak i zvanično imenovati Bridžet Brink, sadašnju ambasadorku u Slovačkoj, ambasadorkom u Ukrajini. Tako će popuniti mjesto koje je bilo upražnjeno više od dvije godine.

Pomoć od 322 miliona dolara

Blinken i Ostin izvijestili su Zelenskog i o više od 322 miliona dolara američke finansijske pomoći za odbranu Ukrajine, čime se njen ukupni iznos penje na oko 3,7 milijardi dolara, naveo je američki zvaničnik u Poljskoj.

"To će Ukrajini osigurati podršku za njene potrebe, posebno za bitku u Donbasu. Pomoć će istovremeno ukrajinskim oružanim snagama omogućiti prelaz na sofisticiranije oružje i sistem protivvazdušne odbrane, u osnovi kompatibilne s onima NATO", rekao je zvaničnik.

Gotovo 400 miliona dolara za odbranu dobiće i 15 drugih zemalja u regionu srednje i istočne Evrope i na Balkanu, naveo je neimenovani američki zvaničnik.

Uoči posjeta, Blinken je u petak razgovarao s glavnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterešom zbog koordinacije posjeta čelnika UN Moskvi i Kijevu, dodao je.

Američki ministar odbrane otputovaće sada, prema riječima američkog zvaničnika, u Njemačku - on će u vazdušnoj bazi u Ramštajnu organizovati sastanak s kolegama iz više od 20 zemalja i s glavnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarali o odbrambenim potrebama Ukrajine.

Bonus video: