Rusija: Uništeno šest željezničkih objekata za isporuku oružja ukrajinskim snagama u Donbasu

Rat u Ukrajini - 61. dan

90624 pregleda 44 komentar(a)
Ruski tenk u blizini željezere Azovstal, Foto: Reuters
Ruski tenk u blizini željezere Azovstal, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2022. 22:04h
Završeno
21:58h

Sjedinjene Države će vjerovatno uvesti nove sankcije protiv Rusije, kazala je portparolka Bijele kuće Džen Psaki, prenosi Rojters.

21:47h

SAD će vjerovatno uvesti dodatne ekonomske sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu i „niko nije siguran od naših sankcija“, rekla je u ponedeljak sekretar za štampu Bijele kuće Džen Saki.

Saki nije željela konkretno da komentariše izvještaj Volstrit džornala da prijavljena majka troje dece ruskog predsjednika Vladimira Putina do sada nije bila sankcionisana.

21:33h

Dvije osobe su povrijeđene u granatiranju sela u ruskoj oblasti Belgorod koje se graniči sa Ukrajinom, rekao je guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

21:33h

Nova pomoć Ukrajini koju je zatražio predsjednik Džo Bajden vjerovatno će biti dio dugoročnog paketa koji će zahtjevati odobrenje Kongresa, saopštila je Bijela kuća danas, prenosi Rojters.

Bajden je prošle nedelje rekao da će uskoro tražiti odobrenje od Kongresa za dodatnu pomoć Ukrajini nakon što je prošle nedelje najavio vojnu pomoć od 800 miliona dolara.

21:20h

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš na putu je za Moskvu, gdje će se sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u utorak.

20:50h

Ukrajinski lučki grad Marijupolj je u ruskim rukama – osim otpora iz kruga čeličane. Kako za DW kaže vojni stručnjak Valter Fajhtinger, radi se o vojnom uspjehu Moskve koja će se sada okrenuti Donbasu.

20:23h

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su njihove visokoprecizne rakete uništile šest objekata na željeznici koji su, kako se tvrdi, korišćeni za isporuku stranog oružja ukrajinskim snagama u Donbasu.

Ukrajinska vojna komanda saopštila je ranije danas da Rusija pokušava da bombarduje ukrajinsku željezničku infrastrukturu kako bi omela isporuke oružja iz stranih zemalja, preneo je Rojters.

"Oni pokušavaju da unište rute snabdijevanja vojno-tehničkom pomoći iz partnerskih država. Da bi to uradili, fokusiraju udare na željezničke čvorove", napisala je komanda ukrajinskih oružanih snaga u objavi na Fejsbuku.

Ruske snage su, takođe, uništile skladište oružja u blizini Slavjanska u regionu Donjecka, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

20:03h

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je ponovo izabran u nedelju, i njegov američki kolega Džo Bajden složili su se u telefonskom pozivu sa čestitkama da „brzo“ održe detaljnije razgovore o globalnim pitanjima, uključujući rat u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata, prenosi Rojters.

Prema očitavanju nakon poziva, Makron i Bajden su se složili da intenziviraju svoj dijalog o „glavnim globalnim pitanjima... A posebno o globalnim pitanjima vezanim za rat u Ukrajini, kao što je bezbjednost hrane“.

„Bajden je prenio svoju spremnost da nastavi blisku saradnju sa predsjednikom Makronom na našim zajedničkim globalnim prioritetima“, navodi se u odvojenom saopštenju Bijele kuće.

19:18h

Četiri osobe, uključujući dvoje djece, ubijene su danas u regionu Donjecka na istoku Ukrajine gdje je Rusija u ofanzivi, rekao je guverner regiona Pavlo Kirilenko, prenosi Rojters.

Rusija negira da je ciljala civile.

Kirilenko je na Telegramu rekao da su među ubijenima devetogodišnja djevojčica i 14-ogodišnji dječak.

19:02h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove visokoprecizne rakete uništile šest objekata na željeznici koje su korišćene za snabdijevanje ukrajinskih snaga stranim oružjem, prenosi Rojters.

19:00h

Njemačka odbrambena kompanija Rajnmetal zatražila je odobrenje vlade za izvoz 88 tenkova Leopard 1A5 u Ukrajinu, piše u njemački list Di Velt pozivajući se na dokumente, javlja Rojters.

Portparol Rajnmetala je odbio da komentariše izvještaj.

18:49h

Vlada Velike Britanije saopštila je danas da vjeruje da je od početka ruske invazije na Ukrajinu u toj zemlji poginulo 15.000 ruskih vojnika.

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je pred poslanicima da je Rusija izgubila više od 2.000 oklopnih vozila i više od 60 helikoptera i borbenih aviona.

Rusija je priznala da na svojoj strani ima 1.351 žrtvu.

Volas je rekao da Rusija do sada nije uspjela u većini svojih vojnih ciljeva i dodao da se očekuje da će naredna faza invazije Rusije biti okupacija Donbasa kako bi se preko Marijupolja povezala sa Krimom.

Dodao je da su međunarodna pomoć i oružje ključni za pomoć Ukrajini da se odupre očekivanom napadu.

Velika Britanija je, kako je naveo, poslala više od 5.000 protivtenkovskih projektila, kao i protivvazdušne sisteme i rakete, te da će uskoro poslati "mali broj" oklopnih vozila Stormer opremljenih ispaljivačima projektila.

18:37h

U ruskim raketnim napadima u centralnoj ukrajinskoj regiji Vinica poginulo je pet osoba, a 18 je ranjeno, saopštilo je regionalno tužilaštvo, javlja Rojters.

Navodi se da su rakete gađale željezničku infrastrukturu u blizini gradova Žmerinka i Kozjatin.

"Neprijatelj pokušava da pogodi ključnu infrastrukturu", kazao je regionalni guverner Sergej Borzov na Telegramu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Region Vinica je u potpunosti pod kontrolom Ukrajine i nalazi se daleko iza linija fronta.

Čelnik državne željezničke kompanije, Oleksandar Kamišin rekao je da se danas pet željezničkih stanica našlo pod vatrom u zapadnoj i centralnoj Ukrajini u razmaku od sat vremena i da se broj žrtava provjerava.

"Ruske trupe nastavljaju sistematski da uništavaju željezničku infrastrukturu", kazao je na Telegramu Kamišin.

On je dodao i da su vozovi primorani da pronalaze alternativne rute i red vožnje iz sigurnosnih razloga.

18:07h

Ukrajinska vojna komanda saopštila je u ponedeljak da Rusija pokušava da bombarduje ukrajinsku željezničku infrastrukturu kako bi poremetila isporuke oružja iz stranih zemalja.

„Oni pokušavaju da unište rute snabdijevanja vojno-tehničkom pomoći iz partnerskih država. Da bi to uradili, fokusiraju udare na željezničke čvorove“, napisala je komanda oružanih snaga u objavi na Fejsbuku.

16:54h

Britanija će poslati mali broj oklopnih vozila Stormer opremljenih lanserima za protivvazdušne rakete u Ukrajinu, izjavio je ministar odbrane Ben Volas, prenosi Rojters.

Volas je dodao da su britanske procjene pokazale da je oko 15.000 ruskog osoblja ubijeno u sukobu, dok je 2.000 oklopnih vozila, uključujući oko 530 tenkova, uništeno, zajedno sa 60 helikoptera i borbenih aviona.

„Sada mogu da najavim Domu da ćemo pokloniti mali broj oklopnih vozila sa lanserima za te protivvazdušne rakete“, rekao je on.

16:43h

Američka sekretarka za energetiku Dženifer Granholm rekla je da se američka proizvodnja nafte i gasa povećava i da će nastaviti da raste kako bi nadoknadila 1 do 1,5 miliona barela nafte dnevno koja je povučena sa tržišta nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

16:42h

Holandska Vlada planira da zbog ruskog napada na Ukrajinu zabrani uvoz energenata iz Rusije do kraja godine.

To bi se djelimično postiglo smanjenjem potražnje i povećanjem kapaciteta za uvoz tečnog naftnog gasa, navodi se u izvještaju Vlade, prenosi SEEbiz.

Vlada je namijenila 623 miliona eura za pomoć u popunjavanju skladišta gasa u zemlji prije sljedeće zime.

Kompanijama bi plaćala premiju za skladištenje, jer su cijene gasa takve da se skladištenje ne isplati pa je ono neekonomično.

"Zbog visokih cijena gasa i dodatnih rizika od gubitaka, kompanijama trenutno nije privlačno da pune skladišta", kazali su iz Vlade.

Državnu energetsku kompaniju EBN Vlada je zadužila da napuni skladište gasa Bergermeer, koje obezbjeđuje oko trećinu holandskog skladišnog kapaciteta, do 70 odsto prije zime, ako druge firme ne odgovore na Vladine podsticaje.

Holandija obično podmiruje 15 odsto svojih potreba za gasom iz Rusije

16:25h

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama rekao je da Moskva ne vidi smisao u uspostavljanju primirja u Ukrajini u ovoj fazi, strahujući da bi to Kijev mogao da iskoristi za insceniranje „provokacija“, prenosi Rojters.

RIA je citirala Dmitrija Poljanskog koji je rekao da Rusija nije pogodila nijedno stambeno naselje u ukrajinskom crnomorskom lučkom gradu Odesi.

Južna vazdušna komanda Ukrajine saopštila je u subotu da su dvije rakete pogodile vojni objekat i dvije stambene zgrade u Odesi.

16:24h

Ruske snage nastavile su da napadaju ogromnu čeličanu Azovstal u kojoj se nalaze ukrajinski borci u južnom lučkom gradu Mariupolju, rekao je pomoćnik ukrajinskog predsjednika Aleksij Arestovič, prenosi Rojters.

„Neprijatelj nastavlja da napada našu odbranu u oblasti fabrike Azovstal, koristeći avione, artiljeriju... pucajući iz tenkova i pokušavajući da napreduje sa jurišnim grupama, kršeći naređenje sopstvenog vrhovnog komandanta“, rekao je Arestovič u video obraćanju.

Bonus video: