Buđenje u radikalno drugačijoj Sloveniji

Pobjeda Roberta Goloba i Pokreta pokazala da populistička nacionalistička politika ima svoje granice u Sloveniji

8818 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Ljevičarski i liberalni proevropski političari pozdravili su poraz slovenačkog populističkog premijera Janeza Janše od političkog pobunjenika koji je obećao da će vratiti „normalnost“ u ovu centralnu evropsku zemlju.

Politički novajlija Robert Golob osvojio je skoro 35 odsto glasova sa njegovim Pokretom sloboda i očekuje se da će formirati vladu uz podršku manjih ljevičarskih stranaka

Proevropski političari pozdravili su pobjedu Goloba, a saveznica francuskog predsjednika Emanuela Makrona, Stefani Sežurn, koja predvodi poslanike iz redova centra u Evropskom parlamentu kazala je da je „EU i Sloveniji bolje bez desničarskog populiste Janeza Janše, koji je napadao slobodu štampe i demokratse institucije u Sloveniji“.

Janša će čekati priliku da se vrati
Janša će čekati priliku da se vratifoto: REUTERS

Lider socijalističke grupe u Evropskom parlamentu, Irače Garsija Perez, objavio je da su Slovenci „izabrali promjenu“ i da više ne žele „populističko i autoritarno“ Janšino rukovodstvo.

„Pokret sloboda sada ima priliku da uđe u jednu novu eru sa vladom lijevog centra koja potpuno podržava vrijednosti EU“.

U izvještaju koji je objavljen ove nedjelje, organizacija Fridom haus je navela da su demokratski standardi u Sloveniji opali 2021. više nego u bilo kojoj drugoj državi istočne Evrope i centralne Azije. Janšina vlada je “vršila značajan politički i finansijski pritisak na organizacije civilnog društva, jevne medijske servise, pravosuđe”, navedeno je u izvještaju.

Problem kod partija kakva je Pokretg slobode je u tome što nemaju aparat, nemaju iskustva, nemaju znanja da vode vladine politike i to nakon godinu dva stvara dosta tenzija“, kazao je politički analitičar Miha Kovač

Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu kazao je za "Gardijan" da je pobjeda Roberta Goloba i njegovog Pokreta Sloboda pozitivan rezultat za EU. „Janez Janša je krajnje remetilačka ličnost, ne samo u Sloveniji“, kazao je on. „On je ohrabrivao ideju da može izvoziti Orbanov model vladavine u druge zemlje. To je poraženo u Sloveniji, što je ohrabrujuće“, kazao je Biber.

Nika Kovač, direktorka NVO Institut 8. mart, kazala je da su se Slovenci poslije izbora probudili u jednoj radikalno drugačijoj Sloveniji. „Bila je to odluka o tome u kakvoj zemlji želimo da živimo. Mislim da ljudi nijesu glasali samo za partiju, već za pravac u kojem želimo da idemo“.

Odziv birača je bio 70 odsto, što je značajno više u odnosu na 52 procenta koliko je glasalo 2018.

Janša lider Slovenačke demokratske partije, vratio se na vlast u martu 2020, nakon što je prethodno u dva navrata bio na čelu vlade. Povratio je vlast kada je prethodni premijer lijevog centra podnio ostavku, rekavši da nema dovoljno glasova za usvajanje važnog zakona.

„Pretvarao se da je Orban koji ima apsolutnu većinu, koju Janša nikada nije imao. Na neki način se preigrao“, kazao je Biber za „Gardijan“. Politikolog je dodao da je Janša ostao u margini kao i na prethodnim izborima, stoga „nije pun izgubio“.

Janša je bio jedan od prvih lidera EU koji je posjetio Kijev nakon izbijanja rata, ali mu to nije pomoglo na izborima. „Postoje granice populističke nacionalističke politike u Sloveniji. Samo sa tim ne možete pobijediti na izborima“, kazao je Biber.

Tokom kampanje Golob je obećao da će povratiti „normalnost“ a izbore je opisao kao „referendum o demokratiji“. Bivši direktor energetske kompanije takođe je pozvao na tranziciju na zelenu energiju.

Analitičari kažu da se ostaje da se vidi da li Golob može savladati poteškoće sa kojima su se suočavali političari lijevog centra koji su posustajali suočeni sa unutrašnjim sukobima i organizacionim problemima.

„Problem kod ovakvih partija je u tome što nemaju aparat, nemaju iskustva, nemaju znanja da vode vladine politike i to nakon godinu dva stvara dosta tenzija“, kazao je politički analitičar Miha Kovač za „Gardijan“. „Postoji ozbiljna opasnost da Slovenija za godinu ili dvije postane politički nestabilna“, kazao je on.

U međuvremenu očekuje se da Janša, jedan od slovenačkih političara sa najdužim stažom, ostane na čelu njegove partije. On je najiskusnija soba u slovenačkom parlamentu. Pretpostavljam da će sada uzeti odmor, a onda će čekati svoju priliku da uskoči čim vidi prve naznake da se vladajuća koalicija raspada“.

Bonus video: