UN: Putin "u principu" pristao na evakuaciju civila iz Azovstala

Rat u Ukrajini - 62. dan

62247 pregleda 28 komentar(a)
Jedan od uništenih objekata u Marijupolju, Foto: Reuters
Jedan od uništenih objekata u Marijupolju, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.04.2022. 21:52h
Završeno
21:26h

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je da se dogovorio sa Ukrajinom da pomogne popravku ugašene nuklearne elektrane u Černobilju nakon što su je zauzele ruske trupe.

„Vidljivo je da ima štete i mi to procjenjujemo“, rekao je Grosi na konferenciji za novinare u Kijevu nakon posjete stanici, prenosi Rojters.

21:15h

Članovi američke misije u Ukrajini koji su se preselili u Poljsku otputovali su u utorak u grad Lavov na zapadu zemlje, dok Vašington radi na obezbjeđivanju povratka svojih diplomata u Ukrajinu, saopštio je u utorak američki Stejt department, prenosi Rojters.

Američke diplomate su napustile ambasadu u Kijevu skoro dvije nedelje prije ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, premjestivši neke funkcije u Lavov prije nego što su se na kraju preselile u Poljsku.

20:59h

Američki Stejt department kritikovao je komentare ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o potencijalu nuklearnog rata, rekavši da je labav razgovor o nuklearnoj eskalaciji „visina neodgovornosti“, prenosi Rojters.

Lavrov je u ponedeljak upozorio Zapad da ne potcjenjuje povećan rizik od nuklearnog sukoba oko Ukrajine i rekao da smatra da je NATO „u suštini“ uključen u proki rat sa Rusijom snabdijevajući Kijev oružjem.

20:48h

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da ne očekuje da će ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini ako se suoči sa još vojnih neuspjeha u zemlji, prenosi Rojters.

Džonson je rekao za Talk TV da misli da Putin ima dovoljno političkog prostora i podrške u Rusiji da može da odstupi i povuče se iz Ukrajine.

20:29h

Ruski predsjednik Vladimir Putin pristao je "u principu" da UN i Međunarodni komitet Crvenog krsta učestvuju u evakuaciji civila iz fabrike Azovstal u ukrajinskom Mariupolju, saopštile su Ujedinjene nacije, prenosi Rojters.

„Biće održani naredni razgovori sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova i ruskim Ministarstvom odbrane“, rekao je portparol UN Stefan Dižarik u saopštenju nakon što se Putin sastao sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u Moskvi.

19:59h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage oslobodile cijelu oblast Herson na jugu Ukrajine, jprenosi Rojters.

U njemu se citira jedan visoki zvaničnik koji je rekao da su na drugim mjestima na jugu Ukrajine ruske trupe zauzele djelove regiona Zaporožja i Nikolajeva, kao i dio oblasti Harkov istočno od Kijeva.

19:48h

Poljsko snabdijevanje energijom je bezbjedno, saopštilo je poljsko ministarstvo klime pošto je Gazprom obavijestio da će prekinuti snabdijevanje gasovodom Jamal u srijedu ujutro, prenosi Rojters.

Poljska ministarka za klimu Ana Moskva rekla je da nema potrebe da se crpi gas iz rezervi i da gas poljskim kupcima neće biti smanjen.

Tokovi iz drugih pravaca će zamijeniti snabdijevanje Gasproma, rekao je poljski ministar zadužen za energetsku bezbjednost Pjotr Naimski, dodajući da je ugovor sa Jamalom ionako trebalo da bude okončan u decembru.

19:39h

Putin je kazao da je situacija u ukrajinskom lučkom gradu Marijupolju teška i "možda tragična", piše Rojters.

Rekao je da bi ukrajinska vojska trebalo da pusti civile da napuste grad.

18:49h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će se mirovni pregovori sa Ukrajinom nastaviti u onlajn formatu, piše Rojters.

Kazao je, na početku razgovora sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, kako se nada pozitivnom ishodu pregovora, navodi agencija.

Izmjena: 19:39h
18:45h

Holandska vlada će Ukrajini obezbijediti "ograničen broj" oklopnih haubica kako bi podržala njene ratne napore, izvijestila je u utorak novinska agencija ANP, pozivajući se na holandskog ministra odbrane, prenosi Rojters.

Haubice, koje su opisane kao jedne od najmoćnijih u holandskoj vojsci, trebalo bi da budu isporučene u saradnji sa Njemačkom, koja će obezbijediti obuku i municiju, navodi se u izvještaju.

18:23h

SAD i njeni saveznici će imati mjesečne sastanke da bi ojačali vojne kapacitete Ukrajine protiv Rusije, izjavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin.

"Današnji sastanak će postati mjesečna kontakt grupa za odbranu Ukrajine", rekao je Ostin u vojnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj poslije sastanka sa predstavnicima oko 40 zemalja.

f
foto: Reuters

Ostin je rekao da želi da organizuje akcije jačanja napora i koordinacije pomoći Ukrajini.

"Svi smo odlučni da pomognemo Ukrajini da danas pobijedi i ojača dugoročno", rekao je Ostin i dodao da više nema vremena za gubljenje, uz ocjenu da će naredne nedjelje biti ključne za Ukrajinu jer Rusija ima za cilj da preuzme punu kontrolu nad južnom Ukrajinom i regionom Donbasa.

Izmjena: 18:54h
17:37h

Zaustavljene su isporuke ruskog gasa Poljskoj prema ugovoru o Jamalu, javili su privatni emiteri Polsat Nevs i veb-sajt Onet.pl, pozivajući se na neimenovane izvore, javlja Rojters.

17:29h

Vlada SAD je pozdravila odluku Njemačke da po prvi put pošalje teško naoružanje Ukrajini, prenosi Rojters.

„Mislim da je značajno što je Njemačka najavila da će obezbijediti 50 sistema Cheetah“, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin posle razgovora sa desetinama svojih kolega u Ramštajnu u Njemačkoj, nazvavši protivvazdušne topove Gepard engleskim imenom.

„Mislim da će ti sistemi pružiti stvarnu sposobnost za Ukrajinu. A u pogledu toga šta će još Njemačka uraditi u budućnosti, opet, to je suverena odluka koju će donijeti njemačko rukovodstvo, i ne želim da spekulišem o tome“, dodao je on.

17:25h

Sjedinjene Američke Države razmatraju uzrok nedavnog nasilja u otcijepljenom regionu Pridnjestrovlja, koji podržava Rusija, izjavio je u utorak američki ministar odbrane Lojd Ostin.

„Nisam baš siguran o čemu se radi, ali to je nešto na šta ćemo ostati fokusirani“, rekao je Ostin, prenosi Rojters.

16:47h

Sjedinjene Američke Države i Ukrajina su „u velikoj mjeri usklađene“ u pogledu toga šta je Ukrajini potrebno da nastavi svoju borbu protiv ruske invazije i šta Vašington može da pruži, rekao je u utorak američki državni sekretar Entoni Blinken, prenosi Rojters.

Blinken je rekao Komitetu Senata za spoljne poslove da je razgovarao o tim potrebama sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim tokom njegovog nedavnog putovanja u Ukrajinu.

16:35h

Rusija želi da izbjegne scenario u kome bi Moskva morala da interveniše u samoproglašenom regionu Pridnjestrovlja u Moldaviji, javlja agencija RIA Novosti pozivajući se na rusko ministarstvo spoljnih poslova, kako prenosi Rojters.

16:25h

Rusija je upozorila Veliku Britaniju da će, ako nastavi da provocira Ukrajinu da napada mete u Rusiji, doći do momentalnog "proporcionalnog odgovora", prenijela je novinska agencija RIA navode ruskog ministarstva odbrane.

Britanski ministar oružanih snaga Džejms Hepi rekao je da je potpuno legitimno da Ukrajina udari na ruske logističke linije i zalihe goriva.

On je priznao da oružje koje sada pruža međunarodna zajednica ima domet da se koristi u Rusiji, prenosi Rojters.

16:17h

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izrazilo je zabrinutost zbog situacije u proruskom otcijepljenom regionu Pridnjestrovlja u Moldaviji i osudilo, kako je rečeno, pokušaje Rusije da uvuče region u ruski rat protiv Ukrajine, prenosi Rojters.

Poslije serije eksplozija u Pridnjestrovlju, ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo podršku teritorijalnom integritetu Moldavije i poručilo da su ukrajinske oružane snage spremne da brane svoju zemlju od svake prijetnje.

16:03h

Sud u Moskvi zaplijenio je imovinu i zamrznuo bankovne račune ruske podružnice Googlea kao garanciju protiv moguće sudske odluke u vezi sa tužbom koju je protiv američkog tehnološkog giganta podnijela podružnica holdinga Gazprom-Media.

Povezani članci

26. April 2022.

Sud u Moskvi zaplijenio imovinu Googlea

Bonus video: