Premijer Bugarske poziva građane da se odreknu plate i da je daju za oružje Ukrajini

"Pozivam svakog bugarskog građanina, koji zaista želi da pomogne Ukrajini, da kao i ja donira platu

5302 pregleda 15 komentar(a)
Petkov, Foto: Reuters
Petkov, Foto: Reuters

Premijer Bugarske Kiril Petkov pozvao je bugarske građane da doniraju mjesečnu platu fondu za kupovinu oružja za ratom pogođenu Ukrajinu, javlja Anadolija, a prenosi N1.

"Pozivam svakog bugarskog građanina, koji zaista želi da pomogne Ukrajini, da kao i ja donira platu. Riječi su lake, a djela su teška", naveo je Petkov u objavi na svom Fejsbuk nalogu.

Podijelivši na Fejsbuku i fotografiju bankovne potvrde o svojoj donaciji, Petkov je napomenuo da je za slanje vojne pomoći Ukrajini potrebno političko i društveno jedinstvo.

"U javnoj sferi postoji mnogo ekstremnih stavova o ovom pitanju. Mislim da je došlo vrijeme da se ova javna energija pretvori u stvarnu akciju", poručio je Petkov.

Petkov je istakao da Rusija nije objavila rat evropskim zemljama koje su poslale oružje Ukrajini.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba zahvalio je Petkovu što je pokrenuo javnu kampanju prikupljanja sredstava za Ukrajinu.

"Ovaj potez pokazuje istinsku bugarsku solidarnost sa Ukrajinom. Dobro sam se ojsećao kada me je prošle nedjelje u Sofiji primio premijer Petkov", naveo je Kuleba na Tviteru.

Bonus video: