EU želi da pojednostavi radne dozvole za kvalifikovane radnike

Nacrt bi omogućio podnošenje zahtjeva kako iz zemalja EU, tako i iz zemalja koje nijesu članice bloka

4718 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) predstavila je novi paket za olakšavanje legalne migracije, predlažući, između ostalog, pojednostavljenje pravila boravka i radnih dozvola za kvalifikovane radnike, prenosi N1.

"Bavljenje migracijama nije samo povezano sa graničnim provjerama, procedurama azila i povratkom, već je takođe u tome da se ponude legalni putevi za one koji mogu doći da žive i rade sa nama legalno“, rekao je Margaritis Šinas, potpredsjednik Evropske komisije na konferenciji za novinare.

Naglasio je da novi set predloga izvršnog tijela Evropske unije (EU) dobitna kombinacija za Uniju koja se suočava sa "velikim nedostatkom" kvalifikovane radne snage, kao i za one ljude koji "žele da migriraju radi boljih prilika i uslova života".

"Ne možemo se nositi bez radne migracije", istakao je Šinas, dodajući da je omogućavanje legalnih migracija ujedno i način borbe protiv kriminalnih mreža krijumčara ljudi.

Paket sadrži zakonske izmjene koje bi omogućile podnosiocima zahtjeva da traže kombinovanu boravišnu i radnu dozvolu umjesto dvije odvojene procedure.

Nacrt bi takođe omogućio podnošenje zahtjeva kako iz zemalja EU, tako i iz zemalja koje nijesu članice bloka.

Evropska komisija takođe ima za cilj da stvori platformu pod nazivom "EU Talent Pool" koja će omogućiti povezivanje EU zemalja sa onima koji traže posao iz država koje nijesu članice Unije.

Eksperiment bi počeo na ljeto uz učešće ukrajinskih izbjeglica.

EU će takođe pokrenuti programe koji će povezivati zdravstvene radnike, mlade stručnjake i inovativne start-up kompanije.

Evropski parlament i zemlje članice EU tek treba da odobre nacrte.

Bonus video: