Ukrajinski gradovi planiraju da preimenuju ulice i trgove koji su povezani sa Rusijom

Gradovi i mjesta na sjeveru Ukrajine započeli su proces preimenovanja ulica po vojnim jedinicama koje su ih branile.

16641 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jedan broj ukrajinskih gradova planira da preimenuje ulice i trgove povezane sa Rusijom u okviru procesa "derusifikacije" nakon invazije Moskve.

Dan nakon demontaže ogromnog spomenika iz sovjetske ere u Kijevu koji je trebalo da simbolizuje prijateljstvo između Rusije i Ukrajine, gradsko vijeće je danas saopštilo da je sastavilo listu od 467 lokacija koje bi mogle da se razmatraju za preimenovanje.

Uključuju centralni trg nazvan po piscu iz 19. vijeka Lavu Tolstoju i ulicu pod nazivom Rusko Bajkalsko jezero. Na listi se našao i put nazvan po Minsku, glavnom gradu bliskog ruskog saveznika Bjelorusije.

Otkako je Ukrajina proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, nazivi nekih gradova su promijenjeni kako bi se izbrisalo nasljeđe omraženih sovjetskih zvaničnika. Neki zvaničnici sada žele da uklone imena ruskih autora, pjesnika..., piše agencija Rojters.

Ihor Terehov, gradonačelnik grada Harkova na istoku Ukrajine, rekao je da će, čim se rat sa Rusijom završi, svom gradskom vijeću podnijeti predlog zakona o preimenovanju mjesta sa nazivima vezanim za Rusiju.

"Čak i bez ovih imena, biće previše ožiljaka koji će nas dugo podsjećati na to kakav je susjed izvan naših istočnih i sjevernih granica", napisao je on u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Gradovi i mjesta na sjeveru Ukrajine započeli su proces preimenovanja ulica po vojnim jedinicama koje su ih branile.

Na predlog guvernera Černigovske oblasti, ulice ili trgovi u regionalnoj prijestonici bi se preimenovali u ime 1. odvojene tenkovske brigade.

Ministar kulture Oleksandr Tkačenko upozorio je prošle nedjelje da je protiv potpunog uklanjanja svega što je povezano sa Rusijom.

Navodeći kao primjer ruskog romanopisca rođenog u Ukrajini Nikolaja Gogolja, on je rekao da neke "figure... pripadaju globalnom skladištu (kulturnog) nasljeđa".

Moskva svoju vojnu akciju naziva "specijalnom operacijom" za razoružavanje Ukrajine i poraz fašista. Ukrajina i Zapad kažu da su fašističke optužbe neosnovane i da je rat ničim izazvan akt agresije.

Bonus video: