Njemački poslanici podržali slanje teškog naoružanja za Kijev

Pod pritiskom domaćih i saveznika, vlada kancelara Olafa Šolca nedavno je pristala da dozvoli Ukrajini da kupi njemačko naoružanje i podrži razmjenu oružja sa saveznicima koji zauzvrat šalju tešku opremu u Ukrajinu

1788 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemački poslanici izglasali su slanje teškog naoružanja Ukrajini, što je simbolična odluka koja odražava promjenu kursa vlade po tom pitanju.

Njemačka je u početku odbijala da pošalje bilo kakvo ofanzivno oružje u Ukrajinu, a kasnije je odbila da pošalje tešku opremu kao što su oklopna vozila.

Pod pritiskom domaćih i saveznika, vlada kancelara Olafa Šolca nedavno je pristala da dozvoli Ukrajini da kupi njemačko naoružanje i podrži razmjenu oružja sa saveznicima koji zauzvrat šalju tešku opremu u Ukrajinu.

Njemačka je u Ukrajinu već poslala oko 2.500 protivvazdušnih projektila, 900 bazilika i milione komada municije, ručnih bombi i mina, prenijela je agencija DPA.

Sada planira da pošalje oklopna vozila Sloveniji kako bi zamijenila tenkove iz sovjetskog vremena koje šalje Ukrajini, zatom minobacače direktno u Ukrajinu i dozvoli Kijevu da kupi samohodne oklopne protivavionske topove od Njemačke.

Njemačke kompanije su takođe zatražile da pošalju 88 tenkova Leopard, 100 oklopnih vozila Marder i 100 haubica u Ukrajinu, za šta još nije data dozvola.

Bonus video: