Osoblje Fronteksa maltretiralo migrante

Menadžment agencije ja navodno namjerno izbjegavao da prijavi kršenje ljudskih prava

8664 pregleda 2 komentar(a)
Fabris Ležeri, Foto: KACPER PEMPEL
Fabris Ležeri, Foto: KACPER PEMPEL

Direktor agencije Evropske unije za graničnu stražu dao je ostavku nakon višegodišnjih optužbi da to tijelo maltretira migrante na spoljnim granicama bloka.

Upravni odbor Fronteksa sazvao je hitan sastanak u četvrtak i petak kako bi raspravljao o optužbama protiv Fabrisa Ležerija i još dva člana osoblja agencije, rekavši da je Ležeri u četvrtak podnio ostavku.

“Upravni odbor je primio k znanju njegove namjere i zaključio da je stoga prestao radni odnos”, navedeno je u saopštenju Fronteksa, koje je prenio Rojters.

Agencija EU za borbu protiv prevara, OLAF, pokrenula je prošle godine istragu povodom navoda da Fronteks krši ljudska prava. Izvještaj OLAF-a nije objavljen.

Erik Markard, njemački poslanik u Evropskom parlamentu iz grupe Zelenih, rekao je 2. marta da izvještaj “otkriva da je menadžment Fronteksa bio svjestan kršenja ljudskih prava i namjerno izbjegavao da ih prijavi”.

Evropski parlament je 2021. godine objavio sopstveni izvještaj povodom optužbi da je Fronteks umiješan u prisilno vraćanje, uključujući u Egejskom moru između Grčke i Turske.

Prisilno vraćanje predstavlja kršenje obaveza EU prema međunarodnom humanitarnom pravu, koje zabranjuje vraćanje ljudi tamo gdje bi njihovi životi bili ugroženi.

Helikopter Fronteksa iznad plaže na grčkom ostrvu Lezbos 2015.
Helikopter Fronteksa iznad plaže na grčkom ostrvu Lezbos 2015.foto: Reuters

“Nekoliko pouzdanih aktera... je redovno izvještavalo o kršenju osnovnih prava na granici u određenom broju država članica, ali je Fronteks generalno ignorisao ove izvještaje”, navodi se u izvještaju Evropskog parlamenta.

“Agencija takođe nije adekvatno odgovorila na interna zapažanja o određenim slučajevima vjerovatnih kršenja osnovnih prava u državama članicama koja su pokrenuta”.

Članice EU su dale Fronteksu dodatni novac i ovlašćenja otkako je više od milion sirijskih izbjeglica stiglo u Evropu 2015. godine, što je preopteretilo prijemni i bezbjednosni kapacitet agencije i podstaklo ekstremno desničarsko raspoloženje širom bloka

U upravnom odboru Fronteksa zatupljene su države članice EU, kao i Evropska komisija. Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson insistirala je na jačanju nadzora nad poštovanjem prava u okviru Fronteksa, a organizacije za ljudska prava su uputile upozorenja povodom zloupotreba.

Članice EU su dale Fronteksu dodatni novac i ovlašćenja otkako je više od milion sirijskih izbjeglica stiglo u Evropu 2015. godine, što je preopteretilo prijemni i bezbjednosni kapacitet agencije i podstaklo ekstremno desničarsko raspoloženje širom bloka.

Dok su se zemlje EU žestoko borile oko prijema uglavnom muslimanskog stanovništva sa Bliskog istoka i iz Afrike, migracija je postala glavno političko pitanje.

EU je od tada ograničila azil i prava migranata, učvrstila granice i sa zemljama uključujući Tursku zaključila sporazume - koje su kritikovale grupe za ljudska prava - da zadrže ljude na svojoj teritoriji.

Bonus video: