Italija i Grčka ublažile mjere borbe protiv koronavirusa: Vraćanje života u normalu prije vrhunca ljetnje sezone

U Grčkoj je ukinuto i redovno samotestiranje učenika i nastavnika, ali brzi test ostaje za nevakcinisane nastavnike i studente, kao i za nevakcinisane radnike. U Italiji je, prenosi američka novinska agencija AP, Ministarstvo zdravlja saopštilo da ukida zdravstvenu propusnicu koja je bila potrebna za ulazak u restorane, bioskope, teretane i druga javna mjesta

3729 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Milana na sjeveru Italije, Foto: Reuters
Detalj iz Milana na sjeveru Italije, Foto: Reuters

Italija i Grčka su danas ublažile sanitarne protivepidemijske mjere uvedene zbog koronavirusa vraćajući život svojih stanovnika i putnika u normalu prije vrhunca ljetnje turističke sezone.

Vlada Grčke je, prenijeli su tamošnji mediji, od danas bar do 31. avgusta ukinula zahtjev za pokazivanje potvrda o vakcinaciji ili pteležanom kovidu za pristup u zatvoren javni prostor, ali maske ostaju.

Tako i vakcinisani i nevakcinisani ljudi mogu da slobodno ulaze u restorane, zabavne i tržne centre. Istovremeno, od danas sva ta mjesta rade sa sto odsto svog kapaciteta.

Ipak, Ministarstvo zdravstva Grčke i naučnici iz Komiteta eksperata ("Krizni štab"), pozicaju građane na maksimalnu pažnju jer pandemija nije završena iako je popustila, i može dovesti do novog talasa epidemije tokom ljeta.

U Grčkoj je ukinuto i redovno samotestiranje učenika i nastavnika, ali brzi test ostaje za nevakcinisane nastavnike i studente, kao i za nevakcinisane radnike.

Obavezno korišćenje maske međutim ostaje u zatvorenom prostoru u Grčkoj najmanje do kraja maja.

Nije obavezno da se maske koriste i napolju, ali tamo gdje je gužva preporučuje se da maske koriste bar najugroženiji građani.

Na osnovu odluka Vlade, grčka Uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da ukida sva ograničenja namijenjena borbi protiv koronavirusa za međunarodne i domaće letove, osim korišćenja maski tokom letova i na aerodromima. Uz to putnici više ne mooraju da pokažu dokaz o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu o preležanoj bolesti.

U Italiji je, prenosi američka novinska agencija AP, Ministarstvo zdravlja danas saopštilo da ukida zdravstvenu propusnicu koja je bila potrebna za ulazak u restorane, bioskope, teretane i druga javna mjesta.

Ali, zdravstvena propusnica koja sadrži dokaz o vakcinaciji, potvrdu o preležanom virusu ili negativan testu i dalje je potrebna za pristup bolnicama i staračkim domovima.

Obaveza nošenja maski unutar supermarketa, radnih mjesta i prodavnica takođe je ukinuta, ali je ostala obaveza u javnom prevozu, bioskopima i svim zdravstvenim ustanovama i ustanovama za stara lica.

Od danas posjetioci Italije više ne moraju da popunjavaju komplikovan onlajn formular za lociranje putnika u EU, formular, koji je zahtjevan prilikom prijave na aerodrom.

I u Italiji su zvaničnici javnog zdravstva pozvali na oprez i naglasili da pandemija još uvijek nije gotova.

Italija je danas prijavila 699 novih infekcija koronavirusom i više od 100 smrtnih slučajeva, a Grčka 4.701 nov slučaj zaraze i smrt još 22 osobe od kovida (ukupno tokom epidemije 29.175).

Bonus video: