Iltalehti: Finska će 12. maja odlučiti o podnošenju zahtjeva za članstvo u NATO

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je Finsku i Švedsku da razmotre članstvo u NATO-u i napuštanja višedecenijskog stava da se mir najbolje održava ako se javno ne biraju strane

8155 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Finska će 12. maja odlučiti o podnošenju zahtjeva za članstvo u NATO, izvijestio je domaći list Iltalehti, pozivajući se na anonimne izvore iz vlade.

Odluka o pridruživanju će se tog dana donijeti u dva koraka, tako što bi najprije finski predsjednik Sauli Niinisto saopštio da daje saglasnost nordijskom susjedu Rusiji da se pridruži zapadnom odbrambenom savezu, a zatim bi to učinile i parlamentarne grupe.

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je Finsku i Švedsku da razmotre članstvo u NATO-u i napuštanja višedecenijskog stava da se mir najbolje održava ako se javno ne biraju strane.

Rojters nije mogao odmah da provjeri detalje koje je izneo Iltalehti.

Prema finskom ustavu, predsjednik vodi spoljnu i bezbjednosnu politiku Finske u saradnji sa vladom.

Odluka će biti potvrđena na sastanku predsjednika i ključnih ministara vlade nakon prvobitnih saopštenja predsjednika i parlamenta, piše list.

Rusija, sa kojom Finska dijeli granicu od 1.300 km (810 milja) i istorijom sukoba prije 1945. godine, upozorila je da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične rakete u svojoj enklavi na baltičkoj obali, Kalinjingrad, ako Finska i Švedska odluče da se pridruže Sjevernoatlantskoj alijansi.

Bonus video: