Zelenski: Najviši diplomata Rusije krivi jevrejski narod za nacističke zločine, Moskva nije naučila lekcije

"Pitanje je hoće li izraelski ambasador ostati u Moskvi znajući njih novi stav? Hoće li odnosi sa Rusijom ostati uobičajeni", rekao je predsjednik Ukrajine

7745 pregleda 11 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je ogorčenje zbog izjave prvog diplomate Rusije Sergeja Lavrova koji je tvrdio da su neki od najgorih antisemita, uključujuči Adolfa Hitlera, bili Jevreji, prenijeli su danas izraelski mediji.

On je ocijenio da te izjave pokazuju da Moskva nije naučila lekcije iz Drugog svjetskog rata i rekao da se napadaju spomenici žrtvama i preživjeli u holokaustu.

"Najviši diplomata Rusije krivi jevrejski narod za nacističke zločine. Nemam riječi", rekao je kasno sinoć Zelenski u video poruci postavljenoj na njegovom kanalu Telegram na ukrajinskom jeziku.

U nedjelju je ministar spoljnih poslova Rusije Lavrov branio takozvanu denacifikaciju Ukrajine, rekavši da činjenica da je predsjednik Zelenski Jevrejin ne isključuje da bude nacista i tvrdio da je nacistički lider ima jevrejsko porijeklo, podsjećaju izraelski mediji.

Rekao je i da se neko vrijeme od Jevreja može čuti da su najveći antisemiti bili nacisti.

Te izjave su izazvale oštre kritike i Izrael je pozvao ambasadora Rusije u Tel Avivu na "ne baš lak razgovor", kako je rekao izraelski šef diplomatije Jair Lapid.

U ponedjeljak je lider većine u Senatu SAD Čak Šumer, najviši izabrani zvaničnik Jevrejin u toj zemlji, izjave Lavrova označio "mučnim".

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je takođe izrazio ogorčenje i na Tviteru objavio da bi svijet trebalo da se izjasni protiv "takve odvratne, opasne retorike" i da podržava ukrajinske partnere suočene sa "zlobnim napadom Kremlja".

Zelenski je ocijenio da činjenica da nema osude iz Kremlja, koji nije zvanično komentarisao izjave Lavrova znači prećutno slaganje sa njegovim tvrdnjama.

"Poslije smrti običnih ljudi koji su preživjeli nacističku okupaciju i nacističke koncentracione logore, od ruskog granatiranja, takvi antisemitski izrazi njihovog ministra znače da su sve lekcije iz Drugog svjetskog rata zaboravljene. Ili možda te lekcije nikada nisu naučene", rekao je Zelenski i dodao da su u ruskom granatiranju oštećeni spomenici u Kijevu i Harkovu.

Izraelski mediji navode da Zelenski, kako se čini, vrši pritisak na Izrael da snizi nivo odnosa sa Rusijom zbog izjava Lavrova i da navodi na odustajanje od politike pokušaja održavanja ravnoteže u podršci Kijevu i pozitivnih diplomatskih odnosa sa Moskvom.

"Pitanje je hoće li izraelski ambasador ostati u Moskvi znajući njih novi stav? Hoće li odnosi sa Rusijom ostati uobičajeni", rekao je predsjednik Ukrajine.

Izrael je za sada, kako je rečeno, jasno prenio svoju poruku ambasadoru Anatoliju Viktorovu i sastanak sa njim je opisan kao "razgovor radi razjašnjenja", a ne ukora.

Jevrejska država međutim ne isključuje mogućnost daljeg pogoršanja odnosa zbog incidenta, rekao je jedan neimenovani zvaničnik za TV Kanal 12.

"Rusi su krili obim svoje agresije od svakog, ali te riječi (Lavrova) su neoprostive", rekao je taj visoki zvaničnik najavio da Izrael sada naginje ka daljem izjednačavanju svog stava o invaziji Ukrajine sa Zapadom.

Bonus video: