Papa Franjo: Tražio sam sastanak s Putinom, nisam dobio odgovor, Patrijarh ne može postati Putinov ministrant

"Prvo, moram ići u Moskvu, prvo se moram sresti s Putinom. Činim što mogu. Kad bi Putin samo otvorio vrata", rekao je on

6597 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papa Franjo rekao je kako je tražio sastanak u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi pokušao zaustaviti rat u Ukrajini, ali da nije dobio odgovor.

Papa koji je posjetio rusku ambasadu kada je počeo rat, rekao je za italijanske Corriere Della Sera novine da je oko tri sedmice nakon što je počeo sukob zamolio visokog diplomatu Vatikana da pošalje poruku Putinu.

Poruka je bila "da sam spreman ići u Moskvu. Svakako, bilo je potrebno da lider Kremlja dopusti. Još nismo dobili odgovor i još uvijek insistiramo".

"Bojim se da Putin ne može i ne želi imati ovaj sastanak u ovom trenutku. Ali kako ne zaustaviti toliku brutalnost?" dodao je papa.

Upitan o putovanju u ukrajinsku prijestonicu Kijev, za kojeg je prošlog mjeseca rekao da postoji mogućnost, papa je rekao da za sada neće ići.

"Prvo, moram ići u Moskvu, prvo se moram sresti s Putinom. Činim što mogu. Kad bi Putin samo otvorio vrata", rekao je.

Rat u Ukrajini zaoštrio je odnose između Vatikana i Ruske pravoslavne crkve, te izazvao podjele među pravoslavnim hrišćanima širom svijeta.

Rojters je 11. aprila javio da Vatikan razmatra produženje papinog putovanja u Liban od 12. do 13. juna za jedan dan kako bi se mogao sastati s ruskim patrijarhom Kirillom 14. juna u Jerusalimu. Kasnije se Franjo odlučio protiv toga.

Papa je u intervjuu rekao da je patrijarh, kada su 16. marta razgovarali putem videa, pola vremena proveo čitajući sa papira sva “opravdanja za rat".

Moskva svoje aktivnosti u Ukrajini opisuje kao "specijalnu operaciju" za demilitarizaciju i "denacizaciju" svog susjeda. Patrijarh Kirill vidi rat kao bedem protiv Zapada koji smatra dekadentnim, posebno zbog prihvatanja homoseksualnosti.

"Mi (papa i Kiril) smo pastiri istog naroda Božjeg. Zato moramo tražiti puteve mira, prekinuti vatru. Patrijarh ne može postati Putinov ministrant”, rekao je Franjo.

Papa je takođe rekao da mu je mađarski premijer Viktor Orban prilikom susreta 21. aprila rekao da "Rusi imaju plan, da će sve završiti 9. maja”, misleći na godišnjicu ruskog oslobađanja na kraju Drugog svjetskog rata.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da godišnjica neće imati uticaja na vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Bonus video: