Džonson: Nepomaganje Ukrajini 2014. bila greška, pobijedićete Rusiju

Džonson je poručio Ukrajincima da su "gospodari svoje sudbine" i da "niko ne može i ne treba da Ukrajincima nameće bilo šta", navodeći da će se Britanija rukovoditi time

7062 pregleda 10 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas u obraćanju ukrajinskom parlamentu da je Zapad napravio grešku što nije pomogao Ukrajini 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim.

„Mi, koji smo vaši prijatelji, moramo da budemo skromni u vezi sa onim što se desilo 2014. godine, jer je Ukrajina prvi put bila napadnuta i ranije, kada je Ukrajini oduzet Krim i počeo rat u Donbasu. Istina je da smo bili prespori da shvatimo šta se zaista dešava i da tada kolektivno nismo uspjeli da uvedemo sankcije koje je trebalo Vladimiru Putinu“, rekao je on, prenosi BBC.

„Ne možemo ponovo da napravimo istu grešku“, rekao je Džonson.

On je rekao da će Ukrajina pobijediti Rusiju i ponovo biti slobodna zemlja, prenosi N1.

"Imam jednu poruku za vas danas: Ukrajina će pobijediti, Ukrajina će biti slobodna", rekao je on.

Džonson je poručio Ukrajincima da su "gospodari svoje sudbine" i da "niko ne može i ne treba da Ukrajincima nameće bilo šta", navodeći da će se Britanija rukovoditi time.

"Ono što je ruski predsjednik Vladimir Putin uradio je reklama za demokratiju", smatra on.

Džonson je rekao da će Velika Britanija svoju vojnu pomoć Ukrajini u odbrani od ruske invazije povećati za 300 miliona funti (oko 355 miliona eura), uključujući radare i dronove.

"Mogu da danas objavim novi plan pomoći britanske vlade ukupnog iznosa od 300 miliona funti, uključujući radare za lokalizovanje artiljerije koja gađa vaše gradove, dronove za prenos tereta za snabdijevanje vaših snaga i hiljade uredjaja za noćno osmatranje", rekao je Džonson u govoru iz Londona.

Bonus video: