Dragi: Ubrzati pristupne pregovore sa Crnom Gorom i Srbijom, odmah ih početi s Tiranom i Skopljem

Vlade Sjeverne Makedonije i Albanije nadaju se otvaranju pristupnih pregovora u junu ili julu

6902 pregleda 1 komentar(a)
Dragi, Foto: Shutterstock
Dragi, Foto: Shutterstock

Italijanski premijer Mario Dragi zatražio je danas da "odmah" počnu zvanični pristupni pregovori Sjeverne Makedonije i Albanije sa Evropskom unijom, a tražio je i "ubrzanje" pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom.

U vrijeme kada je EU pojačala jedinstvo i podržava Ukrajinu u borbi protiv ruske ofanzive, "puna integracija zemalja koje pokazuju evropske aspiracije ne predstavlja prijetnju za održanje evropskog projekta, to je dio njegovog ostvarenja", rekao je Dragi u govoru na sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Rekao je da Italija podržava da se "odmah otvore pregovori o pristupanju EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom u skladu sa odlukom koju je donio Evropski savjet u martu 2020. godine".

Vlade Sjeverne Makedonije i Albanije nadaju se otvaranju pristupnih pregovora u junu ili julu.

Dragi je rekao i: "Želimo da damo novi podstrek pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom i da pokažemo veću pažnju legitimnim stremljenjima Bosne i Hercegovine i Kosova".

Dragi je rekao da podržava ulazak svih tih zemalja u EU i želi i prijem Ukrajine.

"Treba da slijedimo proces pristupanja koji smo ustanovili, ali takođe u tome treba da postupamo što je brže moguće", rekao je Dragi.

Bonus video: