Danas je Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom

U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope, kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na Starom kontinentu

5904 pregleda 4 komentar(a)
Cvjetni tepih na trgu ispred Dvorca kralja Nikole na Cetinju, Foto: EU Info centar
Cvjetni tepih na trgu ispred Dvorca kralja Nikole na Cetinju, Foto: EU Info centar

Evropske zemlje danas slave Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, u znak sjećanja na početak stvaranja Evropske unije (EU) i završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine.

Ove godine se navršava se 77 godina od završetka Drugog svjetskog rata i 72 godine od pokretanja inicijative za stvaranje Evropske unije.

U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

U Strazburu će danas biti zatvorena Konferencija o budućnosti Evrope uz prisustvo predsjednika Francuske Emanuela Makrona i predsjednica Evropske komisije i Evropskog parlamenta Ursule fon der Lajen i Roberte Mecole.

Francuski predsjednik Makron će se istog dana u Njemačkoj sastati sa kancelarom Olafom Šolcom.

Zemlje EU i još neke evropske zemlje Dan pobjede nad fašizmom obilježile su 8. maja, dok ga Rusija i još neke zemlje slave 9. maja. Dan pobjede nad fašizmom slavi se u znak sjećanja na dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu 1945.

Rusija 9. maja organizuje tradicionalnu vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj prikazuje vojna dostignuća.

Dan Evrope je ustanovljen u znak sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Njemačkoj, da uspostave novi oblik saradnje kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Bonus video: