Kirilenko: U ruskim napadima na Donjeck poginulo sedam civila

Rat u Ukrajini - 83. dan

55449 pregleda 72 komentar(a)
Oštećena zgrada u današnjim napadima na Donjeck, Foto: Reuters
Oštećena zgrada u današnjim napadima na Donjeck, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2022. 22:11h
Završeno
21:17h

Pripadnici ukrajinskih snaga koji su se u čeličani Azovstal u Mariupolju odlučno borili protiv ruskih vojnika bili su sastavljeni od iskusnih vojnika, graničnih policajaca, kontroverznog puka nacionalne garde i dobrovoljaca koji su uzeli oružje u ruke u danima prije ruske invazije.

21:07h

Lider republikanaca u Senatu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mič Mekonel pozvao je u utorak Bajdenovu administraciju da predvodi napore da osigura široku, stalnu međunarodnu podršku Ukrajini i rekao da Vašington treba da ostane pouzdan snabdjevač naprednog naoružanja za opkoljenu zemlju, prenosi Rojters.

Izmjena: 21:08h
20:43h

U napadima Rusije u utorak je poginulo sedam civila u regionu Donjecka, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko na svom Telegram kanalu.

Kirilenko je rekao da je šest osoba povređeno.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi račun guvernera.

20:27h

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas svom ukrajinskom kolegi da će intenzivirati slanje francuskog oružje Ukrajini i da je spreman da odgovori na dodatne zahtjeve za pomoć.

Makron je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom telefonom rekao da će ukrajinsku kandidaturu za Evropsku uniju ispitati članice EU na samitu u junu, prenosi Rojters.

Francuski lider je ponovio ideju o stvaranju nove "političke zajednice van EU" kako bi se olakšala integracija Ukrajine.

20:26h

Izolovanoj Rusiji će biti sve gore u Ukrajini

Povezani članci

17. Maj 2022.

Izolovanoj Rusiji će biti sve gore u Ukrajini

20:25h

Ekstremni stres zbog rata u Ukrajini: Sve više prerano rođenih beba

20:25h

Supruge boraca Azova iz fabrike Azovstal, krenule su u misiju za spas svojih muževa. Sastale su se i sa papom. Dojče vele (DW) je razgovarao s nekima od njih.

20:22h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) za Evropu potvrdila je 226 napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini od početka ruske invazije, što čini dvije trećine svih napada na zdravstvenu zaštitu u svijetu ove godine, saopštio je danas direktor agencije Hans Kluge.

Kluge je rekao da je u ciljanim udarima poginulo najmanje 75 osoba, a 59 povrijeđeno.

"Ovi napadi nisu opravdani, oni nikada nisu u redu i moraju biti istraženi", rekao je on i dodao da će zdravstvena agencija UN-a podeliti detalje o napadima sa ukrajinskim vlastima i drugim nezavisnim istražiteljima.

Kluge je rekao da je duboko uznemiren izvještajima o rastućem seksualnom nasilju u Ukrajini, potencijalnom izbijanju kolere u okupiranim djelovima zemlje i da SZO priprema vakcine protiv kolere.

20:13h

U velikim razmjerama uspjeli su zajednički napori Evropske unije i SAD da Rusiji ograniče pristup visokoj tehnologiji zbog njenog rata protiv Ukrajine, saopštila je danas američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo.

Ona je, nakon povratka sa sastanka savjeta za trgovinu i tehnologiju EU i SAD u blizini Pariza, rekla da sankcije Rusiji "imaju snažan i značajan efekat" i da je toj zemlji smanjen izvoz za 80 odsto od februara.

"U suštini smo prestali da šaljemo visokotehnološke proizvode u Rusiju, što im je potrebno za njihovu vojsku", rekla je Raimondo.

Predstavnici Komisije EU i Bajdenove administracije dogovorili su se da dalje koordiniraju svoje akcije "kako bi se ublažili negativni uticaji" ruskog rata u Ukrajini na globalnu ekonomiju.

20:08h

Sjedinjene Američke Države razmatraju korak da blokiraju sposobnost Rusije da isplati vlasnike američkih obveznica nakon isteka roka sljedeće nedelje, rekao je zvaničnik američke administracije u utorak.

Bloomberg News je saopštio da je Bajdenova administracija spremna da učini taj potez i da bi to moglo da dovede Moskvu bliže ivici neplaćanja.

„Razmatra se, ali trenutno nemam odluku za pregled“, rekao je zvaničnik Rojtersu.

„Razmatramo sve opcije za povećanje pritiska na Putina."

19:38h

Ukrajinska vlada ukinula je ograničenja na cijene goriva kako bi omogućila trgovcima da uvoze više i nadoknade nestašicu koju Ukrajina doživljava nakon što su ruske snage uništile mnoga skladišta i logističke lance, rekao je ministarka ekonomije Julija Sviridenko u utorak.

„Suspendovali smo regulaciju cijena kako bismo omogućili tržišnim operaterima da zasite tržište, kako bi mogli da isporučuju sve raspoložive resurse na evropskom tržištu, a ne samo sa evropskog tržišta“, rekla je Sviridenko. 

19:37h

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je svom ukrajinskom kolegi da će se dostavljanje francuskog oružja Ukrajini intenzivirati narednih dana i rekao da je Francuska spremna da odgovori na dodatne zahtjeve za pomoć, saopštila je Jelisejska palata, prenosi Rojters.

U telefonskom razgovoru sa Volodimirom Zelenskim, Makron je takođe rekao da će ukrajinsku aplikaciju za Evropsku uniju ispitati članice EU na samitu u junu i ponovio je ideju o stvaranju nove „političke zajednice“ van EU kako bi se olakšala integracija Ukrajine.

18:50h

Sedam autobusa koji su prevozili ukrajinske borce koji su se nedjeljama borili protiv ruskih snaga u čeličani Azovstal u lučkom gradu Mariupolju, stiglo je u utorak u bivšu kaznenu koloniju u gradu Olenivka u blizini Donjecka koji je pod ruskom kontrolom, prenosi agencija Rojters pozivajući se na svjedoka.

Britanska agencija navodi da je ruska novinska agencija TASS saopštila da je ruski Istražni komitet planirao da ispita vojnike, od kojih su mnogi pripadnici bataljona Azov, u okviru istrage o onome što Moskva naziva "zločinima ukrajinskog režima".

18:18h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da je imao „dug i sadržajan“ telefonski razgovor sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom o ratu u Ukrajini, prenosi Rojters.

„Rekao je o toku neprijateljstava, operaciji spasavanja vojske sa Azovstala i viziji perspektiva pregovaračkog procesa. Pokrenuo je pitanje snabdijevanja Ukrajinom gorivom“, naveo je Zelenski na Tviteru.

„Razgovarali smo i o odbrambenoj podršci Francuske, pripremi 6. paketa sankcija (Evropske unije) (protiv Rusije), mogućim načinima izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Održali smo sadržajnu diskusiju o našoj aplikaciji za status kandidata za članstvo u EU. "

18:01h

Pošto su se stotine ukrajinskih vojnika, među kojima su ranjenici, predale ruskim snagama i odvedene su iz čeličane Azovstal u Mariupolju, moguće je da je to završetak otpora koji je postao simbol ukrajinske odbrane - tumači AP.

Juče je više od 260 boraca iz čeličane prevezeno u dva grada pod kontrolom ruskih separatista koje podržava Moskva.

Nepoznat broj vojnika ostao je unutar utvrđenih ruševina čeličane koja se prostire na 11 kvadratnih kilometara u gradu koji inače sada drže Rusi.

Pad Azovstala označio bi potpuno zauzimanje Mariupolja što bi Rusiji donijelo najveću pobjedu u ratu poslije višestrukih vojnih i diplomatskih neuspjeha.

Završetak opsade Mariupolja bi takođe mogao da oslobodi ruske snage za borbu na drugim mjestima u industrijskom srcu istočne Ukrajine.

Ukrajina je istakla ulogu koju su borci Azovstala igrali u podizanju ukrajinskog morala i zadržavanju ruskih snaga koje nisu mogle da budu raspoređene na drugom mjestu.

"Ukrajini su heroji potrebni živi. To je naš princip. Nastavljamo posao vraćanja momaka kući i to zahtijeva delikatnost i vrijeme", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Nije jasno šta će se desiti sa borcima, a ruski zvaničnik je rekao da sumnja da bi Moskva pristala na razmjenu ratnih zarobljenika.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da su 264 borca evakuisana iz fabrike među kojima je 53 teško ranjena i hospitalizovana.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je nešto drugačije cifre prijavljujući 265 evakuisanih, od kojih je 51 teško ranjen.

17:39h

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan izjavio je danas da je poslao tim od 42 istražitelja, forenzičkih stručnjaka i pomoćnog osoblja u Ukrajinu u okviru istrage o ratnim zločinima tokom ruske invazije koji će "pojačati uticaj istrage na terenu".

Kan je rekao će tim unaprijediti prikupljanje iskaza svjedoka, identifikaciju forenzičkog materijala i pomoći da se dokazi prikupe na način koji će ojačati njihovu valjanost u budućim postupcima na holandskom sudu.

Vjeruje se da je nekoliko hiljada civila poginulo od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Do tačnih brojki je nemoguće doći.

Redovno su prijavljivani slučajevi pogubljenja po hitnom postupku i upotrebe kasetnih bombi od strane ruskih snaga.

Da bi bili klasifikovani kao zločini protiv čovječnosti, napadi moraju biti dio onoga što osnivački ugovor MKS-a, Rimski statut, naziva "rasprostranjenim ili sistematskim napadom usmjerenim protiv bilo kog civilnog stanovništva".

17:27h

Moskovski sud kaznio je emiter Radio Slobodnu Evropu koju podržavaju SAD sa 10 miliona rubalja (153.459 dolara) jer nije izbrisao „zabranjeni sadržaj“, izvijestila je u utorak novinska agencija RIA.

Ruska služba za nadzor komunikacija blokirala je veb stranice RSE i nekih drugih stranih medija početkom marta.

Ukupan iznos ruskih kazni za emiter zbog nebrisanja nekog „zabranjenog sadržaja“, uključujući ono što Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini, dostigao je 55,8 miliona rubalja, dodala je RIA, pozivajući se na sud.

17:25h

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel rekao je u utorak da blok neće dopustiti Ukrajinu bez vojne opreme dok se rat protiv Rusije nastavlja na njenoj teritoriji, poručivši da, ako je tačna informacija da je Rusija izgubila 15 odsto svojih trupa, postavila svjetski rekord gubitaka jedne armije u invaziji na neku zemlju.

„Evropska unija neće dozvoliti Ukrajini da ostane bez opreme“, rekao je Borel novinarima u Briselu poslije sastanka ministara odbrane Unije u utorak.

"Ne bih se usudio da postavljam hipotezu o tome koliko dugo Rusija može da se odupire... Ako je tačno da je Rusija izgubila 15 odsto svojih trupa od početka rata, ovo je svjetski rekord gubitaka jedne armije tokom invazije na zemlju“, dodao je Borel.

17:24h

Švedska je spremna da razgovara sa Turskom o njenoj aplikaciji za pridruživanje NATO-u i nastoji da riješi sva pitanja koja Ankara ima u vezi sa tim, izjavila je u utorak švedska premijerka Magdalena Anderson, prenosi Rojters.

„Tražimo kontakt sa Turskom i spremni smo da otputujemo u Tursku da bismo razgovarali i ispravili sve upitnike koji bi mogli da postoje“, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsjednikom Saulijem Niinistom u glavnom gradu Švedske.

Finski predsjednik Sauli Niinisto izjavio je da bi brza ratifikacija zahtjeva Finske i Švedske za članstvo u NATO-u od strane Sjedinjenih Američkih Država pomogla da cijeli proces ide brže.

„Ako tamo imate brz proces, to pomaže cijelom procesu i rasporedu“, rekao je Niinsto novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson, prenosi Rojters.

„To je veoma važno u ovom kontekstu."

Niinisto i Anderson trebalo bi da se sastanu sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom u Vašingtonu u četvrtak.

Bonus video: