Izolovanoj Rusiji će biti sve gore u Ukrajini

Vojni analitičar rekao da ne bi trebalo zatvarati oči pred stvarnošću

31927 pregleda 27 komentar(a)
Hodarjonok upozoravao da invazija nije u nacionalnom interesu Rusije: Mariupolj, Foto: Reuters
Hodarjonok upozoravao da invazija nije u nacionalnom interesu Rusije: Mariupolj, Foto: Reuters

Jedan vojni analitičar je poručio gledaocima ruske državne televizije da će rat u Ukrajini postati mnogo gori za Rusiju, koja je suočena sa masovnom mobilizacijom podržanom od Sjedinjenih Država, dok je Rusija skoro potpuno izolovana.

Otkad je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu 24. februara, ruski državni mediji, posebno državna televizija, podržavaju stav Kremlja. Malo je suprotstavljenih glasova dobilo prostor u medijima.

Međutim, u ponedjeljak veče je jedan poznati analitičar iznio otvorenu procjenu „specijalne vojne operacije” na glavnom kanalu ruske državne televizije.

„Ne bi trebalo da gutate informativne tablete za smirenje,” rekao je pukovnik u penziji Mihail Hodarjonok u emisiji „60 minuta” na televiziji Rosija-1 čiji je domaćin Olga Skabejeva, jedna od TV novinarki koji su najviše naklonjene Kremlju.

„Situacija će se, iskreno govoreći, pogoršati za nas,” rekao je Hodarjonok, redovni gost na državnoj TV koji često iskreno ocjenjuje situaciju, piše Rojters.

On je dodao da Ukrajina može mobilisati milion naoružanih muškaraca.

Pripadnici proruskih snaga u Mariupolju
Pripadnici proruskih snaga u Mariupoljufoto: Reuters

Hodarjonok, vojni kolumnista lista gazeta.ru i diplomac jedne od elitnih ruskih vojnih akademija, upozorio je prije invazije da takav korak ne bi bio u nacionalnom interesu Rusije.

Rojters navodi da je rat u Ukrajini pokazao postsovjetske limite ruske vojne, obavještajne i ekonomske moći i da je ruska vojska loše prošla u mnogim borbama u aktuelnom sukobu.

Rusija je odustala od ofanzive na Kijev i umjesto toga se usredsredila na pokušaj uspostavljanja kontrole nad istočnom ukrajinskom oblašću Donbas. Zapad je opremio Ukrajinu oružjem u vrijednosti od više milijardi dolara.

Podaci o gubicima se ne objavljuju, ali Ukrajina kaže da je Rusija izgubila više nego u sovjetsko-avganistanskom ratu 1979-1989, kada je stradalo 15.000 Sovjeta.

„U Ukrajin stvarno postoji želja da se domovina brani i oni namjeravaju da se bore do posljednjeg”, rekao je Hodarjonok.

Rojters piše da su najveće strateške posljedice ruske invazije do sada neobično jedinstvo evropskih saveznika SAD i ambicije Švedske i Finske da se pridruže NATO-u.

„Glavni nedostatak naše vojno-političke pozicije je to što smo geopolitički potpuno usamljeni i koliko god to ne željeli da priznamo, praktično je cijeli svijet protiv nas, i moramo se izvući iz ove situacije

Hodarjonok je rekao da Rusija ne bi trebalo da zatvara oči pred stvarnošću.

„U našem poslu je najvažnije imati osjećaj vojno-političkog realizma: ako idete izvan toga, realnost istorije će vas tako snažno pogoditi da nećete znati šta vas je snašlo,” rekao je ruski analitičar.

„Ne mašite raketama u pravcu Finske, zaboga - to samo izgleda prilično smiješno,” rekao je.

On je ocijenio da je Rusija izolovana.

„Glavni nedostatak naše vojno-političke pozicije je to što smo geopolitički potpuno usamljeni i koliko god to ne željeli da priznamo, praktično je cijeli svijet protiv nas, i moramo se izvući iz ove situacije.”

Bonus video: