"Mard je obavijestila moskvu o ambicijama švedske za nato"

Rusija će posmatrati efekte ulaska Švedske u NATO

Moskva je odgovorila da je "izbor načina obezbjeđivanja nacionalne bezbjednosti suvereno pravo svake države, ali time ne bi trebalo da stvara prijetnje bezbjednosti drugih zemalja"

1964 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rusija je danas saopštila Švedskoj da će njen odgovor na ulazak nordijske države u NATO biti zasnovan na tome kako će alijansa raspoređivati svoju vojnu snagu u budućnosti.

U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da su se zvaničnici sastali sa švedskom ambasadorkom Malenom Mard na njen zahtjev i da je ona obavijestila Moskvu o ambicijama Švedske za NATO.

Moskva je odgovorila da je "izbor načina obezbjeđivanja nacionalne bezbjednosti suvereno pravo svake države, ali time ne bi trebalo da stvara prijetnje bezbjednosti drugih zemalja".

Ministarstvo je dodalo da će reakcija Moskve zavisiti od raspoređivanja naoružanja NATO-a u Švedskoj.

"Konkretna reakcija Rusije i moguće mjere odgovora, uključujući i vojno-tehničku stranu, u velikoj mjeri će zavisiti od stvarnih posljedica integracije Švedske u NATO, među kojima je raspoređivanje stranih vojnih baza na teritoriji Švedske i sistemi naoružanja za ofanzivu", navodi se u saopštenju.