Vrijeme radi protiv Rusa

Putin je zauzeo Mariupolj, ali mu izmiče pobjeda u široj oblasti Donbasa, dok zapadno oružje jača borbenu moć Ukrajine

19270 pregleda 37 komentar(a)
Pripadnici ukrajinskih snaga Teritorijalne odbrane u Dnjepropetrovskoj oblasti -, Foto: Rojters
Pripadnici ukrajinskih snaga Teritorijalne odbrane u Dnjepropetrovskoj oblasti -, Foto: Rojters

Rusija je pri tome da uspostavi punu kontrolu nad gradom Mariupoljom, ali je sve manja vjerovatnoća da će uspjeti da pokori čitavu istočnu oblast Donbasa jer njenim snagama nedostaje ljudstvo da bi značajnije napredovale, ocjenjuje agencija Rojters.

Predsjednik Vladimir Putin će možda morati da odluči da li da pošalje više trupa i vojne opreme kako bi popunio svoje dramatično oslabljene snage pošto priliv modernog zapadnog naoružanja jača borbenu moć Ukrajine, kažu analitičari.

Malo je vjerovatno da će ruske snage biti poražene brzo čak i ako ne dođe do većeg raspoređivanja novih trupa, što znači da će se četvoronedjeljna bitka za Donbas odužiti, piše Rojters.

Konrad Muzika, direktor konsultantske firme Rohan sa sjedištem u Poljskoj, i ostali analitičari, smatraju da su ruske snage suočene sa neodrživim gubicima ljudstva i opreme i da se njihove šanse za prodor smanjuju kako Ukrajina uključuje u borbu tešku zapadnu artiljeriju.

"Vrijeme definitivno radi protiv Rusa. Ponestaje im opreme. Ponestaje im posebno naprednih raketa. I, naravno, Ukrajinci jačaju gotovo svakodnevno", rekao je Nil Melvin iz londonskog instituta RUSI.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da "sve ide po planu... nema sumnje da će svi naši ciljevi biti ostvareni".

Međutim, u neobično kritičnom komentaru na glavnom ruskom TV kanalu ove nedjelje, istaknuti vojni analitičar je rekao da bi Rusi trebalo da prestanu da gutaju "informativne sedative" za ono što Putin zove specijalnom vojnom operacijom.

Sa sve većim prilivom američkih i evropskih zaliha oružja za ukrajinske snage, "situacija će se, iskreno, pogoršavati za nas", rekao je pukovnik u penziji Mihail Hodarjonok.

Rusija je napala Ukrajinu 24. februara, a nakon neuspjelog pohoda na Kijev, 19. aprila se preusmjerila na "drugu fazu" zauzimanja juga i cijelog Donbasa, čiji dio drže proruski separatisti od 2014. godine.

Ruski vojnik ispred Ukrajinaca koji su izašli iz čeličane Azovstalj
Ruski vojnik ispred Ukrajinaca koji su izašli iz čeličane Azovstaljfoto: Beta/AP

Predaja ukrajinskih vojnika u čeličani Azovstalj u Mariupolju omogućiće Putinu da proglasi rijetku pobjedu u kampanji. Mariupolj, glavna luka Donbasa, je najveći grad koji je Rusija dosad osvojila i daje joj potpunu kontrolu nad Azovskim morem i dijelom teritorije širom istoka i juga Ukrajine. Rojters navodi da je višemjesečni otpor Mariupolja postao globalni simbol odbijanja Ukrajine da popusti pred neprijateljem koji je daleko bolje naoružan, a da je skoro potpuno uništenje grada pokazalo rusku taktiku zasipanja naseljenih centara granatama i bombama.

Separatisti su prije invazije držali oko trećine teritorije Donbasa. Moskva sada kontroliše oko 90 odsto Luganske oblasti, ali nije uspjela da napravi veći prodor ka ključnim gradovima Slovjansk i Kramatorsk u Donjecku kako bi proširila kontrolu nad čitavom oblašću.

"Duboko sam skeptičan kada su u pitanju njihovi izgledi da osvoje cijeli Donbas", kaže Majkl Kofman, ekspert za rusku vojsku pri CNA, američkoj neprofitnoj organizaciji koja se bavi istraživanjem i analizom.

"Njihove snage su dramatično oslabljene, a vjerovatno i moral. Čini se da oficiri nemaju veliki želju da nastave da pokušavaju da vode ofanzive, a rusko političko rukovodstvo u cjelini izgleda da odugovlači iako se suočava sa strateškim porazom", rekao je.

Sjeverno od Donbasa, Kijev je pokrenuo kontraofanzivu blizu Harkova na jugoistoku Ukrajine, kojom su ruske snage istisnute iz okoline tog drugog po veličini grada. Muzika smatra da bi Ukrajina ove nedjelje mogla osigurati značajan dio svoje granice sa Rusijom sjeverno od Harkova. Njene snage, međutim, neće moći da ponove tako brzi napredak u Donbasu, gdje je puno gušća koncentracija ruskih trupa, piše Rojters.

"Biće to teška i moguće dugotrajna borba. Ruska vojska nije dobro prošla u ofanzivi, ali se ona takođe niti povlači niti lako predaje", kaže Kofman.

Artiljerijski rat

Priliv teškog zapadnog naoružanja, uključujući veliki broj američkih, i nekih kanadskih "haubica M777" koje imaju duži domet od ruskih, mogao bi donijeti prednost Ukrajini u ratu koji se vrti oko artiljerijskih duela, navodi se u Rojtersovoj analizi.

"Nemojte me shvatiti pogrešno, Rusi i dalje imaju ukupnu artiljerijsku superiornost u smislu brojki, ali nisam siguran da sada isto važi za kvalitet ... Ovo je artiljerijski rat."

Muzika i Kofman su kazali da čak i ako Putin pošalje više trupa, mogli bi biti potrebni mjeseci da se one organizuju.

"Vrlo je jasno da se pripremaju za neku vrstu mjera da pozovu ljude sa prethodnim vojnim iskustvom. Ali trenutno, koliko mogu da procijenim, Putin samo odgađa rješavanje problema i pušta da se situacija unutar ruske vojske zapravo pogorša," smatra Kofman.

"Zasada, ovo djeluje kao posljednja ruska ofanziva".

Bonus video: