Bivši kancelar i dalje će imati pravo na tjelohranitelje i penziju

Njemački poslanici oduzeli Šrederu kancelariju nakon što je branio dugogodišnje veze sa Rusijom

Ovaj potez je bio očekivan nakon što su poslanici vladajuće koalicije, koju predvode Socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca, Šrederova partija, dan ranije predložili da se neke od privilegija koje bivši kancelari uživaju povežu sa stvarnim dužnostima, a ne sa njihovim statusom bivših lidera

2504 pregleda 1 komentar(a)
Šreder, Foto: Reuters
Šreder, Foto: Reuters

Njemački poslanici složili su se da bivšem kancelaru Gerhardu Šrederu oduzmu kancelariju i osoblje nakon što je održao i branio svoje dugogodišnje veze sa Rusijom i njenim energetskim sektorom uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu, prenio je AP.

Sven Kindler, portparol za finansijsku politiku Zelenih, jedne od vladajućih partija, objavio je na Tviteru da je parlamentarni odbor za budžet odobrio promjenu pravila koja bi stavila Šrederovu kancelariju "u mirovanje".

Bivši kancelar i dalje će imati pravo na tjelohranitelje i penziju.

Ovaj potez je bio očekivan nakon što su poslanici vladajuće koalicije, koju predvode Socijaldemokrate kancelara Olafa Šolca, Šrederova partija, dan ranije predložili da se neke od privilegija koje bivši kancelari uživaju povežu sa stvarnim dužnostima, a ne sa njihovim statusom bivših lidera.

Predlog nije eksplicitno pominjao Šrederove veze sa ruskim kompanijama ili ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Šreder (78) je vodio Njemačku od 1998. do 2005. On je posljednjih mjeseci postao sve izolovaniji zbog svog rada za ruske energetske kompanije koje kontroliše država.

On je predsjednik nadzornog odbora ruske državne energetske kompanije Rosnjeft, a takođe je bio uključen u projekte gasovoda Sjeverni tok i Sjeverni tok 2.