Šta je Evropska politička zajednica: Alternativa članstvu u EU ili dopuna pristupanja?

Makron je ranije ovog mjeseca u govoru povodom Dana Evrope u Evropskom parlamentu predstavio novu "političku evropsku zajednicu" koja bi omogućila Ukrajini i drugim zemljama trenutno na "listi čekanja" za EU, poput onih sa Zapadnog Balkana, da se bliže povežu sa Unijom. Njegova ideja koju su neki protumačili kao alternativu za posustali proces proširenja, primljena je sa skepticizmom u zemljama koje teže članstvu u EU

5229 pregleda 1 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da "Evropska politička zajednica" dopunjuje proces pristupanja EU i da nije njegova "alternativa", dok se njemački kancelar Olaf Šolc fokusirao na Zapadni Balkan rekavši da nema bezbjednosti EU bez "stabilnog evropskog Zapadnog Balkana", piše Euractiv.

Makron je ponovo govorio o svom predlogu nakon što su zemlje iz "čekaonice" za EU pokazale zabrinutost da bi njegova ideja mogla da posluži kao način da se te zemlje ne prime u blok.

Makron je ranije ovog mjeseca u govoru povodom Dana Evrope u Evropskom parlamentu predstavio novu "političku evropsku zajednicu" koja bi omogućila Ukrajini i drugim zemljama trenutno na "listi čekanja" za EU, poput onih sa Zapadnog Balkana, da se bliže povežu sa Unijom.

Njegova ideja koju su neki protumačili kao alternativu za posustali proces proširenja, primljena je sa skepticizmom u zemljama koje teže članstvu u EU. "Nijedna alternativa članstvu u EU ne bi bila prihvatljiva za Ukrajinu", rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pošto je čuo Makronov predlog.

Francuski predsjednik je 19. maja na konferenciji za medije sa moldavskom predsjednicom Majom Sandu, čija zemlja je nedavno podnijela zahtjev za članstvo u EU, pokušao da objasni svoj predlog "Evropske političke zajednice".

Rekao je, prenio je EURACTIV.fr, da je predstavio "novi okvir za strukturiranje saradnje, okupljajući demokratske evropske nacije koje se pridržavaju našeg skupa vrijednosti i koje mogu, ali ne moraju da teže pridruživanju EU".

Iako se na to može gledati kao na način da se izbjegne integracija nekih zemalja u EU, zajednica bi bila "kompliment" a ne "alternativa procesu pristupanja", rekao je.

Prema Makronu, njegova ideja bi omogućila "snažnije strukturiranje političkih, energetskih i investicionih odnosa sa nekoliko zemalja koje to žele".

Maja Sandu je pozdravila Makronov predlog jer bi nova "Evropska politička zajednica", kako je rekla "podržala i ubrzala" proces pristupanje njene zemlje EU.

Istovremeno je njemački kancelar rekao da je Njemačka evrointegracije Zapadnog Balkana stavila na vrh prioriteta jer je njihovo pristupanje važno za EU.

Njemačka vlada je, piše EURACTIV.de, od početka ruske agresije na Ukrajinu intenzivirala napore da ubrza integraciju Zapadnog Balkana u EU.

"Uspješne EU integracije naših partnera sa Zapadnog Balkana u interesu su EU", rekao je Šolc sinoć u Hagu na konferenciju za medije sa holandskim premijerom Markom Ruteom.

Šolc
Šolcfoto: Reuters

On je rekao da je zbog toga evrointegracija Zapadnog Balkana na vrhu političke agende nemačke vlade dodajući da je to "pitanje kredibiliteta i geostrateške racionalnosti EU".

Ranije istog dana Šolc je obraćajući se njemačkoj vladi govorio o značaju Zapadnog Balkana u geopolitičkoj borbi sa Rusijom.

Šolc je u Bundestagu rekao da integracija Zapadnog Balkana treba da bude "strateški interes" jer je to pitanje bezbjednosti EU "koja ne može da bude dostignuta bez stabilnog evropskog Zapadnog Balkana".

Njemačke ambicije da ponovo pokrene i ubrza proces proširenja na Zapadnom Balkanu snažno podržava Holandija.

"Svi zajedno u EU pokušavamo da uradimo sve u našoj moći da obezbijedimo da Zapadni Balkan ostane stabilan i da nađemo rešenje za probleme koji postoje, posebno u vezi sa Sjevernom Makedonijom i Bugarskom", rekao je Rute.

Holandski premijer je rekao da je "to je moguće samo ako Njemačka zaista preuzme vodeću ulogu" dodajući da pozdravlja njemačku inicijativu.

Bonus video: