"slučajan događaj"

Hejman: Majmunske boginje se vjerovatno raširile seksualnim kontaktom na dvije žurke

Hejman, koji je ranije vodio odjeljenje SZO za hitne situacije, rekao je da se, prema za sada glavnoj teoriji, širenje majmunskih boginja u razvijenim zemljama može objasniti polnim odnosom između muškaraca na dvije rejv žurke, u Španiji i Belgiji

8957 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Dejvid Hejman izjavio je danas da je nezabilježena pojava majmunskih boginja u razvijenim zemljama "slučajan događaj", koji se može objasniti seksualnim kontaktom na dvije nedavne žurke u Evropi.

Hejman, koji je ranije vodio odjeljenje SZO za hitne situacije, rekao je da se, prema za sada glavnoj teoriji, širenje majmunskih boginja u razvijenim zemljama može objasniti polnim odnosom između muškaraca na dvije rejv žurke, u Španiji i Belgiji.

"Znamo da se majmunske boginje mogu širiti bliskim kontaktom sa nekim ko je zaražen, i izgleda da je seksualni kontakt sada pojačao prenos", rekao je Hejman.

On navodi da je moguće da se pojava majmunskih boginja prati do prve infekcije.

"Vrlo je moguće da se neko zarazio i dobio lezije na rukama, genitalijama ili drugdje, pa onda prenio na druge putem bliskog fizičkog ili polnog kontakta. A tu su i međunarodni događaji na kojima se zaraza raširila u svijet, u SAD i druge evropske zemlje", rekao je Hejman.

On je naveo da je malo vjerovatno da će nastati velika zaraza i da se majmunske boginje ne šire tako kao novi koronavirus.

"Ovo nije kovid. Bolest treba da usporimo, ali se ona ne širi putem vazduha, a imamo i vakcine da se zaštitimo od nje", naveo je Hejman.

SZO je do danas zabilježila više od 90 slučajeva zaraze majmunskim boginjama u desetak zemalja, poput Velike Britanije, Španije, Izraela, Francuske, Švajcarske, SAD i Australije.

Svi slučajevi zaraze za sada su blagi i nema smrtnih ishoda. Većina oboljelih od majmunskih boginja oporavi se tokom nekoliko nedjelja, bez potrebe za prijemom u bolnicu.

Majmunske boginje ranije se nisu širile van Afrike u velikoj mjeri. Bolest je endemska kod životinja na tom kontinentu.