Orban: Na samitu EU neće biti riječi o embargu na rusku naftu

Budimpešta posljednjih nedjelja koči novi paket sankcija EU Moskvi zbog rata u Ukrajini jer se protivi embargu na rusku naftu koji je Evropska komisija predložila ranije u maju

2541 pregleda 0 komentar(a)
Orban, Foto: Reuters
Orban, Foto: Reuters

Mađarska neće uskoro prestati da se protivi embargu EU na rusku naftu i zato lideri bloka ne bi trebalo da razmatraju to pitanje na specijalnom sastanku početkom sledeće nedjelje u Briselu, napisao je mađarski premijer Viktor Orban u pismu predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.

Budimpešta posljednjih nedjelja koči novi paket sankcija EU Moskvi zbog rata u Ukrajini jer se protivi embargu na rusku naftu koji je Evropska komisija predložila ranije u maju.

U pismu Mišelu, u koje je EURACTIV imao uvid, Orban je naveo da je malo vjerovatno da će se doći do rješenja "teških otvorenih pitanja" prije specijalnog sastanka Evropskog savjeta 30-31. maja.

"Uvjeren sam da bi razgovori o paketu sankcija na nivou lidera bez postojanja konsenzusa bili kontraproduktivni", istakao je Orban i dodao da bi to naglasilo interne podjele u EU bez pružanja realne šanse za njihovo rješavanje.

Još nije objavljen zvanični dnevni red specijalnog sastanka Evropskog savjeta.

Orban je u pismu takođe upozorio da bi predloženi, šesti paket sankcija EU mogao da prouzrokuje "ozbiljne probleme sa isporukama" u Mađarskoj i potkopa joj interese energetske bezbjednosti donoseći "cjenovni šok" njenim domaćinstvima i ekonomiji.

Evropska komisija je prije nedjelju dana predstavila je 210 milijardi eura vrijedan plan nazvan RipauerIJu (REPowerEU) za napuštanje ruskog fosilnog goriva do 2027.

I dok su mnoge članice EU pozdravile taj plan, Orban u pismu navodi da predloženo nije umanjilo mađarske bojazni jer nema predviđenih finansija za zemlje koje nemaju izlaz na more.

Budimpešta, koja zavisi od ruske nafte iz samo jednog naftovoda, traži izuzeće od embarga najmanje četiri godine i želi 800 miliona eura iz EU fondova za finansiranje adaptacije rafinerija i povećanje kapaciteta cjevovoda do Hrvatske.

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto 23. maja je podigao cijenu za napuštanje ruske nafte rekavši da će kompletna modernizacija mađarske energetske infrastrukture koštati 15-18 milijardi eura.

"Za Mađare je legitimno da očekuju predlog" za ublažavanje tog udara, napisao je mađarski ministar na Fejsbuku.

EU je Mađarskoj, kao i Slovačkoj i Češkoj, ponudila duže izuzeće od uvođenja embarga ali nije došlo do pomaka u pregovorima sa Budimpeštom.

"Nema naznaka o modalitetima i rokovima finansiranja hitnih investicionih potreba povezanih sa zamjenom ruske nafte", dodaje se u Orbanovom pismu.

Međutim, Mađarska je odlučna da nastavi razgovore, rekao je Orban.

Komentari mađarskog premijera djeluju frustrirajuće na Brisel i ostale istočnoevropske članice EU koje su se snažno zalagale za prekid tokova evropskog novca za finansiranje ratne mašinerije ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sankcije EU zahtjevaju jednoglasan dogovor ali neki EU zvaničnici, kako piše EURACTIV, razmatraju pravne opcije za prevazilaženje potencijalne blokade.

Jedna od opcija su bilateralne sankcije članica EU Moskvi.

Međutim, zvaničnici EU kažu da bi to bilo "posljednje sredstvo" jer bi naštetilo osjećaju jedinstva koji blok želi da pokaže Moskvi.

Bonus video: