Putin povećava penzije i minimalac

Ruski predsjednik je negirao da su svi ekonomski problemi povezani sa ratom u Ukrajini

8542 pregleda 12 komentar(a)
Putin sa sastanku Prezidijuma Državnog savjeta u Kremlju, Foto: Rojters
Putin sa sastanku Prezidijuma Državnog savjeta u Kremlju, Foto: Rojters

Predsjednik Vladimir Putin naredio je danas povećanje penzija i minimalne zarade za deset odsto kako bi ublažio uticaj inflacije, ali je negirao da su svi ekonomski problemi Rusije povezani sa ratom u Ukrajini.

Sa godišnjom inflacijom blizu 18 odsto prošlog mjeseca, lider Kremlja je priznao da će 2022. biti "teška" godina za rusku ekonomiju.

"Kada kažem 'teška', to ne znači da su sve te teškoće povezane sa specijalnom vojnom operacijom", izjavio je Putin na sastanku Državnog savjeta u Moskvi, prenio je Rojters.

"Zato što u državama koje ne sprovode nikakve operacije, na primjer, u Sjevernoj Americi, u Evropi - inflacija je uporediva i, ako pogledate strukturu njihovih ekonomija, još veća nego kod nas."

Rojters napominje da njegovi komentari ignorišu činjenicu da je inflacija u zapadnim ekonomijama dijelom direktna posljedica ruskog rata u Ukrajini, koji je doveo do povećanja cijena energenata i hrane širom svijeta.

Povećanje penzija stupa na snagu prvog juna, a minimalne zarade mjesec kasnije. Analitičari kažu da ti koraci neće spriječiti nagli pad realnih prihoda.

Putin, čija je podrška porala više od deset procentnih poena od početka invazije na Ukrajinu, na 82 odsto, prema aprilskoj anketi nezavisnog Levada centra - obećao je u martu da će smanjiti siromaštvo i nejednakost ove godine uprkos parališućim sankcijama Zapada i visokoj stopi inflacije.

Istraživački i ekspertski institut banke VEB saopštio je da će povećanje socijalnih davanja usporiti, ali neće spriječiti pad ruskih realnih prihoda, zarada i penzija, pošto se inflacija uzme u obzir.

Bonus video: