Ukrajinska pravoslavna crkva lojalna Rusiji prekida veze zbog rata

Ukrajinska pravoslavna crkva - Moskovska patrijaršija do sada je službeno obećala vjernost ruskom patrijarhu Kirilu, koji je izrazio jasnu podršku ofanzivi predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini

11370 pregleda 16 komentar(a)
Kiril i Putin, Foto: Shutterstock
Kiril i Putin, Foto: Shutterstock

Vođe pravoslavnih crkava u Ukrajini koje su povezane s Ruskom pravoslavnom crkvom 27. maja usvojile su mjere da prekinu veze s Rusijom zbog njene invazije na Ukrajinu, što je značajan potez protiv Ruske pravoslavne crkve i njenog duhovnog vođe.

Lideri Ukrajinske pravoslavne crkve - Moskovske patrijaršije objavili su to u izjavi na Fejsbuku, nakon održavanja sabora u Kijevu fokusiranog na "pitanja koja su nastala kao rezultat vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu".

"Ne slažemo se sa stavom patrijarha moskovskog Kirila... o ratu u Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Ukrajinska pravoslavna crkva - Moskovska patrijaršija do sada je službeno obećala vjernost ruskom patrijarhu Kirilu, koji je izrazio jasnu podršku ofanzivi predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini.

Portprol Crkve arhiepiskop Kliment rekao je da je Vijeće naglasilo svoje "potpuno odbacivanje" Kirilovog stava u vezi s ratom.

"Ne samo da nije osudio rusku vojnu agresiju, već nije uspio pronaći riječi za stradalni ukrajinski narod", rekao je arhiepiskop za AFP.

Proteklih sedmica stotine ukrajinskih pravoslavnih sveštenika potpisalo je otvoreno pismo pozivajući Kirila da se suoči sa vjerskim sudom zbog rata.

U saopštenju se navodi da se rat osuđuje kao "kršenje Božje zapovijesti 'Ne ubij!' i izražava saučešće svima koji su stradali u ratu."

U njemu se navodi da su odnosi između Moskovske patrijaršije i moskovskog rukovodstva bili "komplikovani ili izostali" od početka rata, i navodi se da je vijeće odobrilo amandmane koji "svjedoče o punoj nezavisnosti i autonomiji Ukrajinske pravoslavne crkve".

U saopštenju se takođe apeluje na Ukrajinu i Rusiju da "nastave pregovarački proces" i pronađu način da "zaustave krvoproliće".

Ukrajinska pravoslavna crkva - Moskovska patrijaršija ostala je podređena Rusiji nakon raskola koji je formirao Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Odvojila se od Ruske pravoslavne crkve zbog ruske aneksije Krima i podrške separatistima u regionu Donbasa, a 2019. je dobila autokefalnost, odnosno nezavisnost.

Putinova invazija i Kirilova podrška njoj doveli su ogranak crkve u Ukrajini koji podržava Moskva u sve nesigurniji položaj.

Nejasno je da li će se sveštenici Moskovske patrijaršije pridružiti onima koji su se otcijepili 2019. godine, a koji se sada zaklinju na vjernost istanbulskom patrijarhu Vartolomeju, koji se smatra vođom svjetske pravoslavne zajednice.

RADIO SLOBODNA EVROPA

Bonus video: