Racije širom Njemačke: Bogatili se na državnoj pomoći tokom pandemije

Petorica glavnih osumnjičenih su navodno sistematski lažirali račune za pomoć i napravili štetu u milionskim iznosima

26849 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka policija i tužilaštvo su u utorak pretresli više od 20 preduzeća i stanova zbog pronevjere državne pomoći tokom pandemije. Petorica glavnih osumnjičenih su navodno sistematski lažirali račune za pomoć i napravili štetu u milionskim iznosima.

Racija je bilo u nekoliko njemačkih pokrajina, a najviše u Donjoj Saksoniji, rekao je za dpa Marko Elerman, portparol policije u Osnabriku.

Osim firmi i stanova, policajci i tužioci su pretresli i jednu privatnu sportsku halu u Vismoru. U hali je bilo sjedište konsultantske kuće čiji je šef u središtu istrage, kako su prenijeli Špigel i Ostfrizen-cajtung.

Policija nije saopštila podatke o njemu i još četvorici osumnjičenih. Niko nije ni uhapšen. Međutim, sumnja se da je riječ o kriminalnoj mreži, rekao je Elerman.

Osumnjičeni su navodno za sebe i kompanije "namjerno lažiranim podacima" o pandemijskoj pomoći pribavili oko 26 miliona eura.

Istražitelji su zaplijenili račune, uređaje za skladištenje podataka, mobilne telefone i računare, gotovinu i skupe satove. Dodatno, naložena je zapljena imovine vrijedne 3,5 miliona eura.

"Mnogi ljudi i firme su zavisili od programa državne pomoći u vrijeme pandemije. Zato je posebno odvratno što su pojedinci te programe htjeli da iskoriste da se nezakonito obogate," rekao je ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije Boris Pistorijus.

Policija je pretresla i prostorije jedne žene iz Auriha protiv koje se već vodi postupak zbog prevare u naplati. Ona je, kako se navodi, kao rukovodilac nekoliko centara za testove na virus korona udruženju ljekara naplaćivala testove kojih nije bilo. Šteta je veća od milion eura.

Bonus video: