povlačenje najavio početkom maja

Katalonski separatista Pudždemon napustio mjesto predsjednika stranke

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu. Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost

2269 pregleda 1 komentar(a)
Pudždemon, Foto: Screenshot/Youtube
Pudždemon, Foto: Screenshot/Youtube

Nekadašnji lider španske pokrajine Katalonije Karles Pudždemon, glavna ličnost pokušaja otcepljenja Katalonije 2017. godine, napustio je mjesto predsjednika svoje katalonske separatističke stranke i na njegovo mjesto treba da bude imenovana Laura Boras poznata kao predstavnica tvrdog krila. "To je moj posljednji kongres u svojstvu predsjednika stranke Zajedno za Kataloniju", rekao je Pudždemon aktivistima okupljenim u francuskom primorskom gradiću Arželes-sir-Mer u blizini granice sa Španijom.

Lider katalonskih separatista najavio je početkom maja da se neće ponovo kandidovati za čelo svoje formacije jer je potrebno da lider bude više uključen i da on to ne može da ponudi.

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu. Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Vlada tadašnjeg španskog premijera Marijana Rahoja je kao reakciju, suspendovala autonomiju Katalonije, smijenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

U međuvremenu je Pućdemon, tadašnji lider te pokrajine, iz Španije pobjegao u Belgiju.