Kličko: Ruske rakete rano jutros pogodile Kijev, meta infrastruktura

Napad je prekinuo osjećaj mira u Kijevu gdje nije bilo sličnih napada od 28. aprila i posjete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša

19473 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2022. 10:44h

Baraž ruskih raketa pogodio je rano jutros glavni grad Ukrajine Kijev, a na meti je bila infrastruktura, javio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Nema izvještaja o stradalima dok je jedna osoba hospitalizovana sa povredama.

Napad je prekinuo osjećaj mira u Kijevu gdje nije bilo sličnih napada od 28. aprila i posjete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Rakete su pogodile kvartove Darnicki i Dnjipovski i hitne službe su stigle na mjesto napada, rekao je gradonačelnik Kijeva preko Telegrama.

Sirene za uzbunu čule su se otprilike u isto vrijeme kad i eksplozije.

Dim se vidi kako izlazi iz objekta koji je ličio na skladište, dok je vojska i policija blokirala glavni put koji vodi do tog mjesta.

Ruske snage su nastavile akcije u istočnoj Ukrajini, gdje su izvedeni raketni i vazdušni napadi na gradove i sela u regionu Luganska.

Guverner Luganska Sergej Gajdaj javio je preko Telegrama da su vazdušni napadi helikopterima Ka-52 izvedeni u oblastima Girske i Mirne Doline, a da su avioni Su-25 izveli napad na Ustinivku, dok je Lisičansk pogođen raketom.

Ukupno 13 kuća oštećeno je u Girski, a pet u Lisičansku.

Još jedan vazdušni udar izveden je na istočni grad Kramatorsk, rekao je gradonačelnik Oleksander Gončarenko.

Niko nije ubijen u napadu rekao je on ali objekti u gradu su znatno oštećeni.

Generalštab ukrajinske vojske optužio je jutros ruske snage da koriste fosfornu municiju u regionu Harkova, navodeći da Moskva nastavlja da sprovodi raketne i vazdušne napade na vojnu i civilnu infrastrukturu, uključujući u Kijevu.

Ukrajinski generalštab je u jutarnjem izveštaju naveo da su ruske snage koristile fosfornu municiju u ataru sela Čerkaski Tiški, u oblasti Harkova.

U saopštenju nije bilo jasno koji infranstrukturni objekti su pogođeni u Kijevu.

Navedeno je i da ruske snage nastavljaju napade na Sjeverodonjeck u istočnoj oblasti Lugansk.

Rusi trenutno drže pod kontrolom istočni dio Sjeverodonjecka, navodi se u novom izvještaju, i dodaje da se koncentrišu na to da opkole ukrajinske snage u toj oblasti i blokiraju glavne logističke rute.

Bonus video: