Razdor u vrhu ruske crkve zbog rata u Ukrajini

Ilarion je smijenjen s položaja načelnika službe spoljnih poslova, stalnog člana Sinoda i rektora Instituta za postdiplomske studije Sveti Kirilo i Metodije

23764 pregleda 24 komentar(a)
Mitropolit Ilarion, Foto: VASILY FEDOSENKO
Mitropolit Ilarion, Foto: VASILY FEDOSENKO

Ruska pravoslavna crkva razriješila je drugog najmoćnijeg mitropolita dužnosti šefa za spoljne odnose i poslala ga u Budimpeštu, objavio je Rojters, uz ocjenu da ta iznenadna odluka ukazuje na neslogu u vrhu Moskovske patrijaršije zbog rata u Ukrajini.

Sveti sinod, koji se u utorak sastao u Danilovom manastiru iz 13. vijeka, dekretom je razriješio mitropolita Ilariona sa mjesta načelnika Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije.

Rojters je prenio da je Sinod raspravljao o Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije, koju kao vođu slovenskog pravoslavlja osporava suparnička autokefalna Pravoslavna crkva Ukrajine pod kijevskom mitropolitom.

Sinod je odlučio da Ilarion bude razriješen dužnosti šefa za spoljne odnose, stalnog člana Sinoda i rektora Instituta za postdiplomske studije Sveti Kirilo i Metodije.

"Određuje se da episkop Ilarion, mitropolit volokolamski, bude administrator Budimpeštansko-ugarske eparhije, mitropolit budimpeštanski i ugarski," navedeno je u saopštenju.

Ilarion (55), koji je 13 godina predvodio Odjeljenje za spoljne crkvene veze, doktorirao je na Univerzitetu Oksford i smatran je mogućim nasljednikom patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila.

Na njegovo mjesto je imenovan dosadašnji mitropolit korsunski Antonije (37).

Rojters navodi da je invazija na Ukrajinu 24. februara produbila spor unutar slovenskog pravoslavnog hrišćanstva koji seže više od hiljadu godina u prošlost, do samih korijena Rusije i Ukrajine.

Kremlj tvrdi da vodi "specijalnu vojnu operaciju" za odbranu rusofonog stanovništva na istoku Ukrajine i predstavlja je kao sukob sa "apsolutističkim" Zapadom predvođenim SAD koji želi da uništi Rusiju i njenu kulturu.

Ukrajina i njeni zapadni podržavaoci primjećuju da su mnogi građani koji govore ruski pobjegli od ruske invazije, za koju kažu da je otimanje teritorije u imperijalnom stilu koje je dalo najveći podstrek urkajinskom nacionalizmu za sto godina.

Kiril, bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina, vidi rat kao odbranu od Zapada koji opisuje kao dekadentnog iako je govorio o bolu koji nanosi sukob jer je njegovo stado na obje strane.

Kako su mnogi Ukrajinci nastojali da se oslobode ruske dominacije nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991, patrijarh Konstantinopolja Vartolomej - duhovni vođa zajednice pravoslavnih hrišćana širom svijeta, dodijelio je autokefalnost Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, što je izazvalo razdor sa Moskvom koja je smatra uzurpatorom.Nakon dolaska hrišćanstva u slovenske zemlje u 9. i 10. vijeku, Kijev je imao svoju mitropoliju, ali je ona 1685. godine potčinjena Ruskoj crkvi pod carem Petrom Velikim.

Bonus video: