Francusko tužilaštvo zatražilo doživotni zatvor optuženom za terorističke napade iz 2015. godine

Tužilac je na suđenju rekao da je Abdeslam uprkos suzama "ostao vjeran svojoj ideologiji do kraja i nije izrazio ni najmanje kajanje"

3090 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francusko tužilaštvo protiv terorizma zatražilo je danas na suđenju za terorističke napade 13. novembra 2015. godine doživotni zatvor za Salaha Abdeslama, jednog od preživjelih pripadnika oružanih napadača koji su ubili 130 ljudi u Parizu i njegovoj okolini.

Tužilaštvo je zatražilo inače rijetku kaznu doživotnog zatvora sa nemogućnosću skraćivanja, a kao obrazloženje se navodi "ogromna težina počinjenog djela" za Abdeslama (32) koji se smatra za ključnog aktera napada.

Tužilac je na suđenju rekao da je Abdeslam uprkos suzama "ostao vjeran svojoj ideologiji do kraja i nije izrazio ni najmanje kajanje".

Presuda će biti izrečena 29. juna.

Tri bombaša samoubice 13. novembra 2015. digli su se u vazduh simultano, prvi u blizini fudbalskog stadiona za vrijeme utakmice, drugi ispred koncertne hale Bataklan za vrijeme koncerta i treći ispred mjesta gdje se nalazi nekoliko restorana. Najviše žrtava - 90, bilo je u Bataklanu.

Taj napad se dogodio deset mjeseci poslije terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedjeljnika Šarli ebdo (Charlie Hebdo) i na jevrejsku prodavnicu u pariskom predgrađu.

Odgovornost za sve napade je tada preuzela Islamska država.

Bonus video: