Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj: Do 12 časova glasalo 18,43 odsto

Birališta su otvorena jutros u 8.00 a odmah po zatvaranju u 20.00 mogu da se očekuju prve procjene izlaznih anketa

2479 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

U Francuskoj je danas do 12 časova u prvom krugu parlamentarnih izbora glasalo tačno 18,43 odsto od 48 miliona upisanih glasača, saopštilo je tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova na Tviteru.

Francuzi su danas pozvani da glasaju za 577 poslanika, dok se centristi predsjednika Emanuela Makrona nadaju da će poslije drugog kruga zakazanog naredne nedelje, osvojiti apsolutnu većinu kako bi sproveli reforme koje je Makron obećao početkom maja na početku svog drugog mandata.

Birališta su otvorena jutros u 8.00 a odmah po zatvaranju u 20.00 mogu da se očekuju prve procjene izlaznih anketa.

Radio Frans enfo prenio je da su među prvima glasali Makron, lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon koji je osnovao ljevičarsku koaliciju, kao i liderka ekstremne desnice Marin Le Pen.

Kako su ranije prenijeli francuski mediji, konačni rezultati će biti poznati poslije drugog kruga zakazanog za 19. jun pošto se ne zna da li će Makronovi centristi uspjeti da osvoje većinu od najmanje 289 mjesta u parlamentu sa 577 poslanika.

Prema poslednjim istraživanjima sprovedenim u petak uoči početka izborne tišine, Makronova koalicija Zajedno bi mogla da osvoji 27 odsto glasova, a savez ljevičarskih stranaka koji predvodi Melanšon - Nova narodna ekološka i socijalna unija 26,5 osto glasova. Treća bi bila stranka Marin Le Pen, Nacionalno okupljanje.

Bonus video: