Peskov: Glavni cilj Rusije ostaje zaštita DNR i LNR; Policija istražuje više od 12.000 ubistava Ukrajinaca širom zemlje

Invazija Rusije na Ukrajinu - 110. dan

50348 pregleda 19 komentar(a)
Ukrajinska vojska u reginu Donjecka, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska u reginu Donjecka, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2022. 21:43h
Završeno
21:41h

Ukrajina je izgubila četvrtinu svog obradivog zemljišta zbog ruske okupacije nekih oblasti na jugu i istoku zemlje, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede navodeći da to, ipak, ne predstavlja prijetnju za bezbjednost zemlje u hrani.

21:19h

Glavni cilj ruske vojne operacije u Ukrajini je zaštita Donjecke i Luganske narodne republike, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenijela je ruska državna novinska agencija RIA, navodi Rojters

"Generalno, zaštita republika je glavni cilj specijalne vojne operacije", rekao je Peskov.

Donjeck i Lugansk su dva otcijepljena entiteta u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini, koje podržava Rusija i za koje kaže da se bori da iz njih u potpunosti ukloni kontrolu Kijeva.

20:48h

Bogati građani Rusije nakon invazije te zemlje na Ukrajinu okreću leđa predsjedniku Vladimiru Putinu, pa se očekuje da će više od 15.000 milionera ove godine pobjeći iz Rusije.

20:36h

Ukrajinska policija je danas saopštila da je otvorila krivične istrage ubistava više od 12.000 Ukrajinaca širom zemlje, od početka ruske invazije.

Šef ukrajinske policije Igor Klimenko rekao je novinskoj agenciji Interfaks-Ukrajina da krivične istrage smrti više od 12.000 Ukrajinaca uključuju i tijela pronađena u masovnim grobnicama.

Tijela su pronađena na ulicama, u kućama i u masovnim grobnicama. Klimenko nije precizirao koliko je civila i vojnika među 12.000 žrtava.

Vlasti kijevskog regiona saopštile su danas da su pronašle sedam tijela u masovnoj grobnici blizu mjesta Buča, od kojih dva sa vezanim rukama i ranama od vatrenog oružja na kolenima i glavi.

Buča je postala simbol ratnih zločina za koje Ukrajina optužuje Rusiju jer su u tom mjestu poslije povlačenja ruske vojske krajem marta otkrivena tijela ubijenih civila.

Ukrajinske vlasti tvrde da su od povlačenja ruskih snaga iz kijevskog regiona otkrile tijela 1.316 ljudi.

Izmjena: 21:43h
19:19h

Teretni brod sa 18.000 tona ukrajinskog kukuruza stigao je danas u Španiju, pošto je, prema navodima španskog poljoprivrednog saveza, prvi put teret išao preko Baltičkog mora da bi izbjegao rusku blokadu. Brod "Alpila", koji plovio pod finskom zastavom stigao je jutros u Korunju, u Galiciji na sjeverozapadu Španije gdje treba da istovari kukuruz namijenjen za prehranu životinja.

"Ovo je prvo slanje žitarica novom pomorskom rutom otvorenom u Baltiku da bi se zaobušla blokada koju ruska mornarica drži u ukrajinskim lukama na Crnom moru od početka rata", navela je španska firma Agfac.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede nije moglo da potvrdi za Frans pres da je ovo prvi put da se isporučuje roba ovom rutom.

19:00h

Uništeni su svi mostovi ka ukrajinskom gradu Sjeverodonjecku na istočnoj liniji fronta, što onemogućava evakuaciju civila koji su tamo ostali, rekao je lokalni guverner Sergej Gajdaj, dodajući da postoje određeni "pristupi" gradu.

Gajdaj je dodao da Rusija nije preuzela punu kontrolu nad gradom i da je "dio" ostao pod kontrolom Ukrajine.

14:39h

U Ukrajini je, od početka ruske agresije, poginulo 287 djece, a više od 508 je povrijeđeno, saopšteno je iz ukrajinske Ambasade u Crnoj Gori.

13:55h

Finski predsjednik Sauli Niinisto kazao je da obije strane u ratu u Ukrajini koriste teže oružje, uključujući u ruskom slučaju termobarične bombe.

„Podržavamo Ukrajinu sve težim naoružanjem. A sa druge strane, Rusija je takođe počela da koristi veoma moćno oružje, termobarične bombe koje su u stvari oružje za masovno uništenje“, rekao je Niinisto tokom razgovora o bezbjednosnoj politici u svojoj ljetnjoj rezidenciji u Naantaliju.

Ukrajina i zemlje NATO-a su takođe optužile Rusiju da koristi termobarične bombe, koje su takođe poznate kao vakuum bombe i mnogo su razornije od konvencionalnih eksploziva, prenosi Rojters.

Finska i susjedna Švedska podnijele su zahtjev za ulazak u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

13:12h

Najmanje tri osobe, uključujući jedno dijete, poginule su u danas, a četiri su povrijeđene od strane ukrajinske artiljerije na pijaci u separatističkom ukrajinskom regionu Donjeck koju podržava Rusija, javila je pokrajinska novinska agencija, prenosi Rojters.

Donjecka novinska agencija pokazala je slike zapaljenih tezgi na centralnoj pijaci Majski i najmanje jednog tijela na zemlji.

Novinska agencija navodi da je artiljerijska municija NATO standarda kalibra 155 mm pogodila djelove regiona u ponedjeljak.

Rojters navodi da nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje. 

11:52h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su njene rakete uništile veliku količinu naoružanja i vojne opreme u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, uključujući i one koje su poslale Sjedinjene Američke Države (SAD) i evropske države, prenosi Rojters.

Ministarstvo je saopštilo da su visokoprecizne rakete vazdušnog baziranja pogodile u blizini železničke stanice Udačne i opremu koja je isporučena ukrajinskim snagama.

11:41h

Njemačka je do sada isporučila Ukrajini oružje vrijedno 350,1 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva privrede i zaštite klime.

Oni su to kazali na upit poslanika ljevice Sevim Dagdelen.

U odgovoru se navodi da je od prvog dana rata 24. februara do 1. juna, njemačka vlada dala je "zeleno svijetlo" za isporuku oružja vrijednog 219,8 miliona eura, kao i zaštitnu opremu vrijednu 85,2 miliona, prenosi agencija DPA.

Uz to, po pojednostavljenom postupku, dozvoljena je isporuka od 1.aprila oružja i opreme Bundesvera vrijedna 45,1 miliona eura.

Državni sekretar Udo Filip u odgovoru Ministarstva je istakao da se radi većinom o korišćenom materijalu Bundesvera, čija je trenutna vrijednost navedena.

Njemačka vlada se dva dana poslije agresije Rusije na Ukrajinu odlučila za isporuku naoružanja napadnutoj zemlji.

Od tada isporučeno je prije svega odbrambeno oružje, kao što su rakete za vazdušnu odbranu, protitenkovski bacači i slično.

10:49h

Industrijska zona u kojoj se nalazi oko 500 civila je pod teškom artiljerijskom vatrom ruskih snaga, rekao je danas regionalni guverner, prenosi Rojters.

Guverner oblasti Luganska u istočnoj Ukrajini, koja uključuje Sjeverodonjeck, Sergej Gajdaj, rekao je na Fejsbuku da ruske snage kontrolišu oko 70 odsto grada i da su borbe tamo bile žestoke.

09:39h

Ruske snage istjerale su ukrajinsku vojsku iz centra Sjeverodonjecka, ključnog grada na istoku Ukrajine oko kojeg se dvije vojske bore nedjeljama, saopštio je danas Generalštab ukrajinske vojske.

Detalj iz Sjeverodonjecka
Detalj iz Sjeverodonjeckafoto: Reuters

"Uz artiljerijsku podršku, neprijatelj je izvršio napad na Sjeverodonjeck, postigao djelimičan uspjeh i potisnuo naše jedinice iz centra grada. Neprijateljstva se nastavljaju", naveo je generalštab na Fejsbuku.

Ruska vojska trenutno pokušava da osvoji cio Donbas, rudarski basen u istočnoj Ukrajini, koji je dijelom u rukama proruskih separatista od 2014. godine.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu.  

Izmjena: 13:17h
09:11h

U svom tradicionalnom kasnonoćnom video obraćanju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da Rusija raspoređuje "loše obučene regrute i one prikupljene tajnom mobilizacijom" u istočni region Donbasa, prenosi BBC.

Prema njegovim riječima, Rusija raspoređuje rezervne snage u Donbasu da podrži juriš na grad Sjeverodonjeck, "gdje se vode veoma žestoke borbe bukvalno na svaki metar", kao i na Lisičansk, Bahmut i druge oblasti.

"Rusija može da pređe granicu od 40.000 izgubljenih vojnika već u junu. Ni u jednom drugom ratu u mnogo decenija nisu izgubili toliko", rekao je on, optužujući ruske generale da svoj narod vide kao "topovsko meso".

On je još jednom pozvao svjetske lidere da obezbijede Ukrajini moderne sisteme protivraketne odbrane, navodeći žrtve u posljednjem raketnom napadu na zapadnu Ukrajinu.

08:52h

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) optužila je danas Rusiju za ratne zločine u Ukrajini, navodeći da je nekoliko stotina civila poginulo u napadima na Harkov od kojih su mnogi bili kasetnim bombama.

08:50h

"Ovo ovdje je moja zemlja": Ukrajinski borci bez iskustva, ali spremni za rat

08:37h

Ukrajina je na ivici da izgubi istočni region Lugansk pošto ima manje oružja od Rusije, dok ukrajinskoj vojsci ponestaje municije, upozorio je visoki ukrajinski obavještajni zvaničnik, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Povezani članci

13. Jun 2022.

RSE: Rusija ima potencijal da vodi dugotrajni rat

08:21h

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je 13. juna da se aktivna neprijateljstva nastavljaju dok Rusija postiže "djelimičan uspjeh" u Sjeverodonjecku, prenosi Kijev indipendent.

U pravcu Donjecke oblasti, glavni cilj Rusije je navodno da opkoli Sjveerodonjeck i Lisičansk, kao i da odsiječe Bahmut od snabdijevanja.

U Harkovu, ruske snage pokušavaju da izvedu odbrambene operacije, sprečavajući napredovanje ukrajinskih trupa, navodi Kojev indipendent.

08:15h

Za blizu četiri mjeseca rata, Ukrajina je izgubila jednu petinu svoje teritorije.

Hiljade ljudi je ubijeno, milioni su raseljeni.

Potencijalni scenariji koje neki stručnjaci predviđaju za budućnost izgledaju mračno, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

08:10h

Šta se dešavalo juče, 109. dana rata u Ukrajini pogledajte OVDJE

Bonus video: