Turska: Brodovi sa žitom da zaobiđu mine

Rusija nudi bezbjedan prolaz, ali ne želi da bude odgovorna za uspostavljanje koridora kod ukrajinskih luka

9882 pregleda 2 komentar(a)
Satelitski snimak luke u Sevastopolju na Krimu, Foto: Rojters
Satelitski snimak luke u Sevastopolju na Krimu, Foto: Rojters

Rusija je juče saopštila da je ponudila "bezbjedan prolaz" za isporuku ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, ali da nije odgovorna za uspostavljanje koridora, dok je Turska predložila da brodovi budu usmjeravani oko morskih mina.

Isporuka ukrajinskog žita je blokirana od početka ruske invazije, što je izazvalo globalni rast cijena žita, jestivog ulja, goriva i đubriva. Ujedinjene nacije posreduju u postizanju dogovora za ponovno uspostavljanje izvoza ukrajinskog žita i hrane i đubriva iz Rusije.

"Mi nijesmo odgovorni za uspostavljanje bezbjednih koridora. Rekli smo da možemo pružiti bezbjedan prolaz ako koridori budu uspostavljeni", kazao je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija. "Jasno je da treba deminirati tu oblast, koju su minirali Ukrajinci, ili se pobrinuti da prolaz bude oko tih mina."

"Naša vojska se tome protivi, stoga je optimizam za ovaj model veoma, veoma ograničen", kazao je ukrajinski poslanik David Arakmija

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu kazao je ranije juče da će biti potrebno "izvjesno vrijeme" za deminiranje ukrajinskih luka ali da može biti uspostavljen bezbjedni koridor u oblastima bez mina.

"Budući da je poznato gdje se nalaze mine, određene bezbjedne linije bile bi uspostavljene u tri luke", kazao je Čavušoglu. "Ti (trgovački) brodovi, uz usmjeravanje ukrajinskih brodova za potragu i spasavanje bi, kako je predviđeno planom, mogli bezbjedno da uplovljavaju i isplovljavaju u luke bez prethodnog uklanjanja mina."

Kijev strahuje da bi deminiranjem luka postali ranjivi za ruski napad iz pravca Crnog mora.

"Naša vojska se tome protivi, stoga je optimizam za ovaj model veoma, veoma ograničen", kazao je juče David Arakmija, ukrajinski poslanik i član nacionalnog pregovaračkog tima s Rusijom.

Bonus video: