Parlamentarni izbori u Francuskoj: Do 17 sati glasalo 38,11 odsto građana

U prvom krugu održanom prošle nedjelje, Makronovi centristi u koaliciji Zajedno i ljevičarska koalicija predvođena liderom radikalne ljevice Žan-Lika Melanšona osvojili su približno isti broj glasova, sa blagom prednošću za centriste

8108 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Francuskoj je danas do 17.00 glasalo 38,11 odsto birača u drugom krugu parlamentarnih izbora koji su neizvjesni za centriste predsjednika Emanuela Makrona jer se ne zna da li će vladajući savez osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu koji ima 577 poslanika, prenijeli su tamošnji mediji.

List Mond prenio je danas da je odziv birača manji nego u prvom krugu u isto vrijeme prije nedjelju dana. Tada je glasalo 39,42 odsto glasača.

U prvom krugu održanom prošle nedjelje, Makronovi centristi u koaliciji Zajedno i ljevičarska koalicija predvođena liderom radikalne ljevice Žan-Lika Melanšona osvojili su približno isti broj glasova, sa blagom prednošću za centriste.

Na trećem mjestu je bila ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen, a na četvrtom desničarski Republikanci.

Koaliciji Zajedno je potrebno najmanje 289 mjesta za apsolutnu većinu, kao što je to bio slučaj na prošlim izborima 2017. godine kada su Makronovi centristi osvojili 350 mjesta.

Prvi rezultati izlaznih anketa očekuju se po običaju ubrzo po zatvaranju birališta u 20.00.

Bonus video: