Izlazne ankete: Makronovi centristi izgubili apsolutnu većinu u parlamentu

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, Makronova centristička koalicija Zajedno (Ensemble) osvojila je između 200 i 260 mjesta, dok je za apsolutnu većinu neophodno najmanje 289 od ukupno 577 mjesta u parlamentu

16087 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Centristi francuskog predsjednika Emanuela Makrona izgubili su apsolutnu većinu u parlamentu poslije drugog kruga izbora, rezultati su izlaznih anketa po zatvaranju birališta.

Ukoliko to bude zvanično potvrđeno, to će biti veliki korak unazad za francuskog predsjednika, koji će morati da sklapa dogovore i saveze za sprovođenje svojih reformi tokom narednih pet godina predsjedničkog mandata.

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, Makronova centristička koalicija Zajedno (Ensemble) osvojila je između 200 i 260 mjesta, dok je za apsolutnu većinu neophodno najmanje 289 od ukupno 577 mjesta u parlamentu.

Na drugom mjestu je ljevičarski savez koji predvodi lider radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes), sa 150 do 200 poslaničkih mjesta.

Ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen dobiće od 60 do 100 mjesta, što za tu stranku predstavlja značajan napredak.

Francuski mediji su ranije prenijeli da u slučaju da vladajuća koalicija osvoji relativnu većinu, to bi značilo da je dalje najbrojnija u parlamentu ali bi morala da sklapa saveze i dogovore za određene predloge zakona.

To ne bi bilo prvi put za Francusku, jer su 1988. godine, poslije ponovnog izbora socijalističkog predsjednika Fransoa Miterana, socijalisti vladali bez apsolutne većine, sa 275 poslanika. Tadašnji premijeri su morali da u nekim slučajevima pregovaraju sa komunistima, centristima, ali i sa desnicom.