Sinegubov: Najmanje 15 civila ubijeno u oblasti Harkova

Rat u Ukrajini je ušao u 118. dan

38501 pregleda 7 komentar(a)
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2022. 22:09h
Završeno
21:49h

Estonija je pozvala ruskog ambasadora u utorak u znak protesta zbog kršenja njenog nacionalnog vazdušnog prostora od strane ruskog helikoptera 18. juna, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova te baltičke zemlje, prenosi Rojters.

„Estonija ovo smatra izuzetno ozbiljnim incidentom koji nesumnjivo izaziva dodatne tenzije i potpuno je neprihvatljiv“, saopštilo je ministarstvo, ponavljajući pozive ruskim trupama da napuste Ukrajinu.

21:23h

Premijer Italije Mario Dragi dobio je danas podršku u senatu za nastavak pružanja podrške Ukrajini. Dragi je iznio svoj plan za politiku prema Ukrajini i obavijestio senatore o svojoj nedavnoj posjeti Kijevu zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom. On je zahvalio senatorima na "jedinstvenoj" podršci. Dragi nije pružio nove informacije o oružju koje je Italija poslala Ukrajini. Bivši premijer i lider "Pokreta pet zvijezda" Đuzepe Konte ranije je tražio da Italija prestane da šalje oružje Ukrajini, a Pokret u cjelini je tražio da parlament više učestvuje u odlučivanju o politici vlade prema Ukrajini.  

20:55h

Ruske vlasti nisu dale Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nikakve dodatne detalje o tome gdje se nalaze dva Amerikanca zarobljena u Ukrajini, rekao je u utorak portparol Stejt departmenta Ned Prajs, prenosi Rojters.

Prajs je rekao novinarima da SAD prate svaki kanal i svaku priliku da saznaju više i podrže porodice Amerikanaca nestalih u Ukrajini.

20:52h
20:37h

Najmanje 15 civila ubijeno je u ukrajinskoj oblasti Harkov u ruskom granatiranju u utorak, rekao je regionalni guverner Oleh Sinegubov u onlajn objavi, prenosi Rojters.

Poslije nedelja relativnog zatišja, Rusi su pojačali granatiranje regiona.

Sinegubov je rekao da je šest osoba poginulo u Harkovu i njegovoj okolini i još šest u Čuhujevu, nekih 40 kilometara jugoistočno od Harkova, dok su tri umrle u Zoločivu, 40 kilometara sjeverozapadno od grada.

20:35h

Zvaničnik Bijele kuće rekao je u utorak da je "užasavajuće" što bi javni zvaničnik u Rusiji predložio smrtnu kaznu za Amerikance zarobljene u Ukrajini, prenosi Rojters.

Kremlj je u utorak saopštio da američki državljani zarobljeni u Ukrajini podležu sudskim odlukama i da ne isključuju da bi se mogli suočiti sa smrtnom kaznom.

„Užasno je da bi javni zvaničnik u Rusiji čak predložio smrtnu kaznu za američke građane... u Ukrajini“, rekao je Džon Kirbi, koordinator Savjeta za nacionalnu bezbjednost za strateške komunikacije.

20:34h

Ruski predsjednik Vladimir Putin hranu pretvara u oružje blokiranjem ukrajinskog izvoza žitarica, a predsjednik Džo Bajden razmatra opcije kako da izvuče žito, saopštila je Bijela kuća u utorak, prenosi Rojters.

"Predsjednik Putin, ne šalim se, od hrane pravi oružje. Hajde da to nazovemo kako jeste", rekao je novinarima Džon Kirbi, portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost.

18:09h

Ruske snage zauzele su naselje Toškivka jugoistočno od ratnog grada Lisičanska u oblasti Luganska, rekao je u utorak njegov guverner Sergej Gajdaj, prenosi Rojters.

„Nažalost, neprijatelj je bacio na nju ogromnu količinu naoružanja i vojnika i zauzeo Toškivku“, rekao je guverner Sergej Gajdaj za ukrajinski nacionalni emiter.

Ruska teška artiljerija intenzivno granatira Lisičansk, ali ukrajinske snage tamo drže teren, dodao je on.

18:08h

Sjedinjene Američke Države se "snažno ne slažu" sa ruskim stavom da američki državljani zarobljeni u Ukrajini nisu obuhvaćeni Ženevskim konvencijama, rekao je u utorak visoki zvaničnik Stejt departmenta, dodajući da je Vašington prenio svoj stav o tom pitanju ruskoj vladi, prenosi Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koga je u ponedeljak intervjuisala američka televizijska mreža NBC, rekao je da su dvojica Amerikanaca pritvorena u Ukrajini dok su se borili na ukrajinskoj strani rata bili plaćenici koji su ugrozili živote ruskih vojnika i da bi trebalo da budu odgovorni za svoja djela.

18:07h

Ministarstvo odbrane Rusije razgovaraće sa Turskom o mogućem stvaranju crnomorskog koridora za snabdijevanje ukrajinskim žitom, javila je u utorak novinska agencija TASS, pozivajući se na portparola Kremlja Dmitrija Peskova, prenosi Rojters.

Predsjednik Vladimir Putin ne planira da učestvuje u ovim razgovorima, rekao je Peskov.

Turska vojna delegacija otputovaće ove nedelje u Rusiju kako bi razgovarala o detaljima mogućeg koridora, saopštili su turski emiteri ranije u utorak, pozivajući se na izvore iz turskog predsjedništva.

17:13h

Vlada Velike Britanije odlučna je da uvede nove sankcije Rusiji i nastaviće to da čini sve dok se Moskva u potpunosti ne povuče iz Ukrajine, kazala je britanska ministarka vanjskih poslova Liz Tras.

“Odlučni smo da osiguramo više oružja, uvedemo više sankcija i podržimo Ukrajinu u potiskivanju Rusije sa njihove teritorije”, poručila je Tras u parlamentu, prenosi Rojters.

Ona je kazala da će sjutra otputovati u Tursku kako bi razgovarala o opcijama za pomoć pri izvlačenju žita iz Odese i dodala da je samo pitanje sedmica kada će se rješenje pronaći.

“Nastavićemo uvoditi sankcije, zaustavljati uvoz robe iz Rusije, dok ne vidimo da se Rusija potpuno povlači iz Ukrajine”, dodala je Tras.

16:59h

Turska vojna delegacija otputovaće ove nedelje u Rusiju kako bi razgovarala o detaljima mogućeg morskog koridora u Crnom moru za izvoz ukrajinskog žita, saopštili su u utorak turski emiteri, pozivajući se na izvore iz turskog predsjedništva, prenosi Rojters.

Emiter Haberturk je rekao da će četvorosmjerni sastanak između Turske, Ukrajine, Rusije i Ujedinjenih nacija biti održan u Istanbulu u roku od 10 dana, a predsjednik Tajip Erdogan i generalni sekretar UN Antonio Gutereš bi mogli da se pridruže sastanku.

Izvori koje je citirao Haberturk rekli su da će prema planu biti stvorena tri koridora u četiri odvojene luke u ukrajinskom crnomorskom gradu Odesi i da će se odatle otpremati i ukrajinski i ruski prehrambeni proizvodi. Rekli su da se odatle očekuje 30-35 miliona tona žitarica za 6-8 mjeseci.

16:22h

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu da želi da zatraži od Turske da razjasni svoje pozicioniranje, rekao je francuski predsjednik u utorak, bez detalja, prenosi Rojters.

Makron je takođe ponovo potvrdio svoju podršku Švedskoj i Finskoj, koje su nedavno podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u nakon invazije Ukrajine od strane Rusije.

15:29h

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau izjavio je danas da trenutna bezbjednosna kriza na kontinentu pokazuje da Evropa ne može da se brani bez Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali da članice NATO-a u regionu treba da preuzmu veću odgovornost za sopstvenu zaštitu.

"Poljska doživljava angažovanje SAD u evropskoj bezbjednosti kao osnovni uslov mira u Evropi", rekao je Rau na skupu poljskih ambasadora.

Rau je izjavio da je američko vođstvo u NATO ključno za odluku o "brzom i efikasnom prilagođavanju ruskoj prijetnji 2016."

Tada je NATO povećao svoje prisustvo na istočnom krilu nakon što je Rusija zauzela ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. i nakon njene podrške promoskovskim pobunjenicima u ukrajinskom istočnom regionu Donbasa.

"Trenutna kriza jasno pokazuje da bez SAD Evropa ne može da se brani", rekao je Rau.

On je izrazio zahvalnost Vašingtonu, ali je rekao da ne bi trebalo da preuzme "svu odgovornost", koja takođe "počiva na ramenima" evropskih saveznika.

14:52h

Putin ponosan na djelovanje ruske vojske u Ukrajini

Opširnije OVDJE>>>

12:48h

Ukrajina nije pokušala da ponovo pokrene mirovne pregovore sa Rusijom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Glavni ruski pregovarač rekao je prošle sedmice da je Moskva spremna da ponovo pokrene mirovne pregovore sa Ukrajinom, koji su u zastoju od aprila, ali da nije dobila odgovor od Kijeva na svoje predloge, prenosi Rojters.

11:34h

Slovenija je Ukrajini donirala 35 oklopnih amfibijskih vozila BVP M80A proizvedenih u Jugoslaviji, pa će u dogovoru sa SAD dobiti kompenzacijska sredstva za kupovinu opreme za slovenačku vojsku, prenijeli su danas slovenački mediji.

Povezani članci

21. Jun 2022.

Slovenija donirala Ukrajini 35 oklopnih vozila

11:18h

Ruska vojska nanijela je "katastrofalnu destrukciju" u Lisičansku, gradu pored Sjeverodonjecka na istoku Ukrajine, rekao je danas guverner Luganska Sergij Gajdaj.

"Tekuće borbe u industrijskoj zoni Sjeverodonjecka i katastrofalna destrukcija u Lisičansku", napisao je Gajdaj na Telegramu ocijenivši da su "posljednja 24 sata bila teška" za ukrajinske snage.

Prem njegovim riječima, napadi na tri već uništena mosta koji povezuju Sjeverodonjeck i Lisičansk se nastavljaju, i sve više odsjecaju Sjeverodonjeck od ostale teritorije pod kontrolom Kijeva.

"Rusi hoće da zauzmu cijeli region Lugansk", koji je već skoro pod njihovom potpunom kontrolom, prije nedjelje, 26. juna, rekao je guverner, ali je ocijenio da im neće to uspjeti za pet dana.

Sergej Gajdaj je opisao noćašnju noć kao zatišje pred buru očekujući nove udare ruske artiljerije tokom dana.

On je rekao i da su jedno tijelo i jedna ranjena osoba pronađeni jutros.

Bonus video: