bugarski ministar finansija na otvaranju sofijskog ekonomskog foruma

Vasilev: Ukoliko Evropa ne preduzme ujedinjene akcije, cijena žitarica na zimu mogla bi biti udvostrčena i utrostručena

“Preduzimanje ujedinjenih akcija Evrope znači aktiviranje člana 15 kako bi sav izvoz van Evrope bio kontrolisan i išao onima kojima je žito najpotrebnije, a ne onima koji nude najvišu cijenu. To je način da se izbjegne humanitarna kriza i katastrofa”

5289 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot Youtube Dnevnik
Foto: Screenshot Youtube Dnevnik

Ukoliko Evropa ne preduzme ujedinjene akcije, cijena žitarica na zimu mogla bi biti udvostrčena i utrostručena, rekao je bugarski ministar finansija Asen Vasilev na otvaranju Sofijskog ekonomskog foruma.

On je naveo da Rusija trenutno ne izvozi žito, a Ukrajina ne može da izvozi žito jer je njene luke blokirala Rusija i kopneni transport ima ograničen kapacitet, prenosi BTA.

Prema riječima Vasileva, ako Evropa ne aktivira tržišne mehanizme za podršku siromašnim zemljama u nabavci žitarica, može se očekivati veliko povećanje cijena hrane u Evropi.

“Preduzimanje ujedinjenih akcija Evrope znači aktiviranje člana 15 kako bi sav izvoz van Evrope bio kontrolisan i išao onima kojima je žito najpotrebnije, a ne onima koji nude najvišu cijenu. To je način da se izbjegne humanitarna kriza i katastrofa”, smatra Vasilev.

On je kazao da će se i drugi problemi pojaviti u bliskoj budućnosti.

“To će se odnositi na nestašicu građevinskog materijala, kao i rijetkih metala, zbog čega bi trebalo zajednički djelovati”, kazao je Vasilev.

On je pozvao na brže donošenje odluka na nivou Evropske unije.