star gotovo 2000 godina

U Holandiji otkriven potpuno očuvan rimski hram

"Toliko dobro očuvano mjesto sa hramom, oltarima i žrtvenim ostacima u Holandiji nikada prije nije pronađeno“, objavila je agencija

2634 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Arheolozi iskopavaju rimski hram star gotovo 2000 godina koji je otkriven gotovo netaknut na istoku Holandije, javila je nacionalna agencija za kulturnu baštinu te zemlje, prenosi N1.

"Toliko dobro očuvano mjesto sa hramom, oltarima i žrtvenim ostacima u Holandiji nikada prije nije pronađeno“, objavila je agencija.

Hram je smješten u blizini Nijmegena na granici sa Njemačkom, gdje se nekada nalazio Limes – zid koji je označavao sjevernu granicu Rimskog carstva, a sada je pod zaštitom UNESCO.

Arheolozi amateri su krajem prošle godine pronašli predmete sa nalazišta u selu Herven-Hemeling o čemu su obavijestili nadležne. Nastavkom istraživanja nedaleko od brda je otkriveno arheološko nalazište.

Tokom rimskog doba postojala su najmanje dva hrama u kojima su vojnici, stacionirani u Holandiji između prvog i četvrtog vijeka, prinosili žrtve svojim bogovima.

Arheolozi su izložili ostatke hrama otkrivši žrtvena mjesta, brojne male oltare, kipove bogova i oslikane zidove. Pojedini nalazi biće izloženi u muzeju u Nijmegenu.

Posebno je zanimljiv niz malih kamenih oltara na kojima su vojnici davali zavjetne žrtve Herkulu Magusanu, Jupiteru-Serapisu i Merkuru.